Prima pagină » Local » Se luptă în fiecare zi pentru viața ei! Liliana Ana Luca are nevoie urgentă de trombocite, după ce a fost diagnosticată cu leucemie

Se luptă în fiecare zi pentru viața ei! Liliana Ana Luca are nevoie urgentă de trombocite, după ce a fost diagnosticată cu leucemie

16 iun. 2022, 02:00,
în Local

Liliana Ana Luca, o femeie în vârstă de 48 de ani, are mare nevoie de ajutor, fiind diagnosticată în luna mai cu leucemie. Aceasta necesită donatori de trombocite, bărbați cu vârsta până în 45 de ani, care să mai fi donat trombocite în ultimele 6 luni. Persoanele care doresc să o ajute pe Liliana o pot face donând în cadrul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași.

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea nivelului de trombocite al bolnavilor estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Orice persoană sănătoasă poate dona trombocite, aceste celule refăcându-se foarte ușor. Astfel, donarea se poate repeta o dată la o lună, acest procedeu neafectând în niciun fel viața donatorului.

 o imagine Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi

Persoanele care doresc să o ajute pe Liliana o pot face donând în cadrul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași

Viața romașcancei Liliana Ana Luca s-a schimbat radical, după ce a fost diagnosticată cu leucemie

o imagine cu IRO Iasi

Romașcanca Liliana Ana Luca este internată la Institutul Regional de Oncologie Iași, după ce în luna mai a fost diagnosticată cu leucemie

Liliana Ana Luca este internată la Institutul Regional de Oncologie Iași, după ce în luna mai a fost diagnosticată cu leucemie. Liliana are 48 de ani și era asistentă pe secția de cardiologie a Spitalului Municipal de Urgență Roman, a descoperit afecțiunea de care suferă în urma unor analize de rutină.

„Am bănuit că am această boală cu 2 zile înainte de a mă interna, când mi-au zis de la reumatologie că am limfedem la un picior. Așa am făcut imediat legătura”, spune Liliana Luca.

Înainte de a afla că suferă de leucemie, Liliana Ana Luca era o persoană activă. Acum, viața sa s-a schimbat la 180 de grade, fiind nevoită să stea mai mult la pat.

„Este foarte greu de spus în cuvinte cum mi s-a schimbat viața. Înainte eram o persoană extrem de activă, am muncit până în ultima clipă, acum sunt de-o lună la pat. Nu-mi este deloc ușor”, adaugă romașcanca.

Liliana are parte de susținerea familiei, lucru extrem de important în lupta cu această boală crâncenă.

„Cei dragi fac tot ce pot pentru mine. Mă susțin, m-au vizitat, mi-au adus toate cele de care am avut nevoit”, zice Liliana Ana Luca.

 o imagine cu spitalul municipal din roman

Liliana are 48 de ani și era asistentă pe secția de cardiologie a Spitalului Municipal de Urgență Roman, a descoperit afecțiunea de care suferă în urma unor analize de rutină

Cum o puteți ajuta pe Liliana

2 persoane care doneaza trombocite

Femeia necesită donatori de trombocite, bărbați cu vârsta până în 45 de ani, care să fi mai donat trombocite în ultimele 6 luni

Femeia are nevoie de câțiva donatori de trombocite, bărbați cu vârsta până în 45 de ani, care să fi mai donat în ultimele 6 luni. Persoanele care doresc să doneze o pot face la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași.

Citafereza este tehnica de recoltare a trombocitelor. În cazul pacienților cu afecțiuni precum leucemii sau a celor care au trecut printr-un transplant de ficat, transplant medular sau a celor care se confruntă cu alte tipuri de cancer este nevoie de trombocite. Există un aparat special care separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință.

Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat din sânge, restul sângelui întorcându-se înapoi la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii se întorc înapoi la donator intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Donarea de trombocite este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Viața Lilianei Luca stă în mâinile persoanelor cu suflet mare dispuse să doneze trombocite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`