Se întoarce pandemia? Numărul cazurilor Covid-19 în ultima perioadă crește alarmant. Ministrul Alexandru Rafila: „Cazurile s-au dublat”

de: BZI.ro
13:07, 04 iul. 2022

Pandemia de COVID-19 nu s-a terminat. România depășește pragul de 10.000 de cazuri, iar masca ar putea revine. În acest context, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, face declarații de presă.

Conform unor surse guvernamentale, România ajunge în această săptămână să depășească 10.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel, de la nivelul Guvernului, s-ar putea recomanda purtarea măștii în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise. Nu va fi o impunere, o obligație, ci o recomandare.

Cele mai importante declarații:

Trebuie să informăm oamenii pentru că succesul a fost condiţionat de comunicare şi de participarea cetăţenilor. În ultima săptămână au fost înregistrate aproape 8000 de cazuri, peste 1000 de cazuri sunt pacienţi reinfectaţi. În unităţile sanitare de profil sunt 900 de persoane. La AŢI sunt internate 50 de persoane, jumătate sunt vaccinate, jumătate nu sunt. Numărul de decese, din fericire, rămâne mic. Sunt 16 decese pe parcursul unei săptămâni. În această perioadă s-au efectuat peste 70.000 de teste. Acum trebuie să vedem cum vor evolua cazurile. Am plecat de la 2000 de cazuri de la sfârşitul lunii mai, după care a început creșterea, o creștere semnificativă, o creștere cu 50% a numărului de cazuri în 20-26 iunie, şi cu 80% 27 iunie – 3 iulie. În aceea ce priveşte evoluţia deceselor, nu sunt cifre îngrijorătoare, acest lucru reflectă un virus mai slab. Trebuie să urmărim perioada următoare. Decesele sunt puţine, este vorba despre valori săptămânale nu zilnice. Rata de pozitivare a crescut, este de peste 7% cu o creștere cu 50% față de săptămâna trecută. Când am avut probleme, aveam o rată de pozitivitate de 25%, iar în perioadele mai puțin incărcate aveam o rată de 1%. Numărul de UAT care înregistrează cel puțin un caz este în creștere. Tulpina Omicron este dominantă, 100% dintre secvențieli sunt Omicron. Avem suspiciuni de altă tulpină, dar nu sunt confirmate. Nu există dovezi de severitate mai mare pentru tulpina BA5. Reinfecțiile cu BA5 sunt mai frecvente inclusiv în rândul persoanelor care au trecut prin Omicron. Având în vedere că au trecut 5 luni de la valul inițial, iar majoritatea celor vaccinați cu trei doze, au cel puțin 6 luni, este clar că există o eludare a răspunsului imun, iar această subvariantă a Omicron, BA5 produce infectări și la persoanele infectate sau vaccinate. Estimăm o creștere. Avem două scenarii, pentru perioada următoare. Unul este în care vârful acestui minival, sau val, va fi în august, 6-7, iar cea dea doua variantă, mai puțin optimistă, în septembrie cu 10.000 de cazuri pe zi. Din ceea ce am citit pentru alte state, prezumția pentru val va fi pentru luna iulie. Un scenariu rezonabil va fi între 14-16 august, dar aceste scenarii sunt pur informative pentru că nimeni nu poate prezice ce se întâmplă. Este un virus care și-a modificat transmisibilitatea. O să vă spun cea am făcut noi.

O persoană care are simptome COVID-19 trebuie să se testeze, vom repune în funcționare centrele de testare. Fie merg la un centru de evaluare, fie rămân sub supravegherea medicului de familie. Dacă situația este gravă se va prezenta la spital.

 

Utilizarea măștii este recomandare, nimeni nu impune această măsură. Este ideal să o folosim pentru a avea o vară cu concedii. Evitarea aglomerației, igienizarea mâinilor, igienizarea mijloacelor de transport în comun. Încă un lucru foarte important este asigurarea spațiilor publice. Este una dintre cele mai bune măsuri și nu costă nimic. Apropo de ceea ce am făcut astăzi, noi am contactat DSP-urile pentru pregătirea unei eventuale creșteri a numărului de cazuri, am făcut o teleconferință încât să asigurăm condițiile pentru spitalizarea persoanelor infectate, indiferent de patologie. Lucrul acesta nu trebuie să afecteze în niciun fel accesul la sănătate pentru populația generală. Încercăm să oferim copiilor care sunt mai sensibili, care stau în grija părinților, este bine să poată avea o opinie medicală din partea specialiștilor. Ne gândim la mai multe centre de evaluare pentru copii pentru a evita presiunea pe spital. Când ești în spital există riscul de a lua și alte infecții. Există un ordin de ministru din 2016, ordinul 1001 care prevede utilizarea măștii în interiorul spitalului pentru evitarea transmiterii infecțiilor. Dacă cineva vine în spital în vizită și îmbolnăvește un pacient, sau se îmbolnăvește, există un risc. Măsurile trebuie aplicate de managementul spitalelor. De asemenea am făcut un inventar al tuturor centrelor ambulatorii din țară și București. Au cantități suficiente de antivirale, sunt centre care administrează și Remdesivir. Este important să avem unde să ne tratăm, fără să creem panică. Eu cred că abordarea responsabilă este cheia succesului. În a doua jumătate a lunii august putem considera că vom trece de vârful acestui minival al pandemiei, sunt măsuri normale pe care dorim să le luăm ori de câte ori sunt probleme. Vaccinarea este recomandată în special persoanelor vulnerabile. Așteptăm cu interes dacă cei doi producători de vaccin reușesc să își valideze produsele pentru vaccina Omicron. România va beneficia de un nou vaccin care să oprească infectarea cu Omicron.