Se închide cetatea dacică Sarmizegetusa Regia! Care este motivul
Se închide cetatea dacică Sarmizegetusa Regia! Măsura a fost luată temporar pentru public și va fi valabilă în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie 2024. Iată care este motivul.
Se închide cetatea dacică Sarmizegetusa Regia!
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, se va închide temporar pentru public, în intervalul 14 octombrie – 30 noiembrie 2024. Cetatea se închide pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare în situl UNESCO. Peste 700 de metri din zidul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia vor fi restauraţi. Proiectul este considerat ca fiind cel mai important de acest fel pe linia restaurării şi revitalizării monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 2 milioane de euro.
„În perioada 14.10.2024 – 30.11.2024, situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din localitatea Grădiştea de Munte va fi închis! În această perioadă, aici se desfăşoară lucrări la poarta de intrare (poarta de VEST), în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”. Astfel, pentru a nu periclita siguranţa vizitatorilor pe perioada lucrărilor efectuate la poarta de Vest, care asigură accesul turiştilor, situl va fi închis în intervalul 14.10.2024 – 30.11.2024.”, se arată într-un comunicat.
Anul trecut, peste 67.000 de turişti au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, apreciată ca unul dintre principalele puncte de atracţie ale judeţului Hunedoara. Tot în Hunedoara există un loc care atrage tot mai mulți turiști și este cunoscut cu numele de Palma lui Dumnezeu. În Munții Șureanu, aproape de comuna Pui, din județul Hunedoara, se află locul impresionant de o frumusețe rară.
Zona este străbătută de râul Ponor, pe o lungime de aproape 9 kilometri. Locul este traversat de peșteri, văi, cascade, case răsfirate, dar și animale care trăiesc în libertate. Casele din zonă sunt construite din lemn și piatră, iar localnicii nu au curent electric, dar nici apă și canalizare. Totodată, nu există nici semnal la telefon. Turiștii care vor să viziteze zona sălbatică trebuie să știe că nu pot ajunge în acest loc cu mașina. Trebuie să parcurgă un drum forestier de două ore, timp în care se pot bucura de frumusețile naturii.
Cetatea cea mai periculoasă din țară
Pe lângă cunoscuta cetate dacică Sarmizegetusa Regia, există o altă cetate luată cu asalt de turiști, deși este considerată cea mai periculoasă cetate din România. Cetatea Bănița este o cetate dacică din Munții Orăștiei și face parte din cele șase fortărețe ridicate de daci în zonă, la rândul lor făcând parte din patrimonial mondial UNESCO. Cetatea Bănița a fost distrusă în timpul războaielor dintre daci și romani. Structura cetății îndeplinea un scop militar și avea ziduri înalte, turnuri, platforme de luptă, turn de observație și un val de apărare.
Turiștii care ajung în Valea Jiului dinspre Țara Hațegului, pot observa o stâncă impunătoare pe care a fost ridicată cetatea. Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot rătăci foarte ușor.
Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot ușor rătăci. Consiliul Județean Hunedoara, care administrează Cetatea Bănița, nu recomandă accesul turiștilor pe situl dacic.
Recent, turiștii au fost informați că vestita cetate dacică Sarmizegetusa Regia va fi închisă publicului temporar pentru lucrări de restaurare. Cetatea va fi deschisă din nou pentru turiști de pe 1 decembrie 2024.