Se impozitează sau nu darul de nuntă? Iată anunțul oficial făcut de ANAF
Mulți români vor să afle dacă de anul acesta se impozitează sau nu darul de nuntă. În ultima perioadă, în spațiul public au apărut diverse informații privind obligația românilor de a declara acest tip de venituri, obținute după petrecerea de nuntă sau de botez a copilului, la autoritatea fiscală. Iată anunțul oficial făcut de ANAF.
Se impozitează sau nu darul de nuntă?
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit cu o serie de precizări privind impozitarea darului de nuntă sau botez.
,,Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.”, a transmis ANAF.
În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.
Care sunt veniturile neimpozabile
Cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie. Sunt enumerate și veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile. Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.
Românii trebuie să știe că achitarea taxelor către stat se face după o anumită ierarhie. Amenzile sunt încadrate și ele la taxe, dar ca poziționare se află înaintea impozitelor. Există situații în care românii nu pot achita impozitul local. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat.
Cetățenii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. După cum prevede Codul fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani și este efectul indexării cu rata inflației.