Se iau măsuri de economisire a energiei electrice în Iași! Primarul Mihai Chirica oprește iluminatul arhitectural după ora 24.00
Primăria Municipiului Iași face economii la factura de energie electrică. În total vor fi economisiți 1,5 milioane de lei. După ora 24.00, mai multe clădiri importante vor rămâne în beznă. Primarul Mihai Chirica impune măsuri de economisire a energiei electrice chiar și pentru clădirea din care își desfășoară activitatea
Măsura de economisire a energiei electrice se implementează pe o perioadă de 210 zile. Clădiri importante din Iași vor rămăne fără iluminat după ora 24.00. Se preconizează o economisire de aproximativ 450 megawați. Instituții precum Mitropolia Moldovei și Bucovinei sau Biblioteca Central Universitară se numără printre cele 15 clădiri ce vor rămăne fără iluminat în perioada următoare. Primarul Mihai Chirica dorește să implementeze măsura de economisire a energiei electrice și altor clădiri importante din Iași.
Se impun măsuri de economisire a energiei pentru clădirile importante din Iași
Pentru a face economii la consumul de energie, municipalitatea va lua măsuri în privința iluminatului arhitectural. Astfel, mai multe clădiri publice din Iași vor rămâne în beznă. Deconectarea se va face automat după ora 24.00.
„Noaptea, după orele 24.00, se simte o rarefiere aproape totală a prezenţei oamenilor în spaţiul public. Oraşul nostru e un oraş frumos, motiv pentru care am spus că de la ora 10:00 – 10:30, chiar şi în perioada de weekend, populaţia începe să se retragă înspre casele lor. Mai sunt petrecerile întârziate, nunţi, cumătrii care se duc spre ora 12:00. Deci ora 24 este rezonabilă”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Măsura se aplică pentru 15 clădiri emblematice din Iași, biserici, mănăstiri și instituții publice importante. Printre clădirile neiluminate după ora 24 se numără Palatul Roznovanu, unde funcționează Primăria Municipiului Iași, Biserica Golia, Biserica Sfânta Tereza, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biblioteca Central Universitară și Casa Căsătoriilor.
Mihai Chirica a precizat că iluminatul stradal nu va fi oprit. După finalizarea proiectului de modernizare a iluminatului public, proiect ce a costat 44 milioane Euro, unde totul este controlat din calculator, iluminatul se diminuează de la sine. Gestiunea corpurilor de iluminat din oraș este realizată digital de către furnizorul de electricitate.
Economie de 1,5 milioane lei la bugetul local
Măsura de economisire a energiei electrice va funcționa pe o perioadă de 210 zile, timp în care cele 15 clădiri vor fi neiluminate doar după ora 24.00. După un calcul rapid, edilul precizează că s-ar economisi în jur de 450 megawați. Dacă în momentul de față s-ar plăti suma cu care Primăria Iași cumpără energia electrică, fără subvenție , suma plătită ar fi de 1,5 milioane lei. Din această valoare
Primăria Iași ar suporta 457.000 lei, iar Statul Român 1,051,000 lei. Primarul Mihai Chirica a precizat că toți acești bani se adună și la final suma economisită este substanțială.
Edilul Iașului a precizat că deconectarea se va face automat. Acesta a vorbit cu furnizorul de energie electrică, iar după ora 24.00 deconectarea se va face instant din sistemul furnizorului.
Primarul a mai precizat că va trimite adrese și la alte instituții publice din oraș, pentru a lua aceeași măsură de oprire a iluminatului arhitectural. Palatul Unirii, Teatrul Național sau Gara se află în administrarea altor instituții.
„Am luat legătura şi cu doamna director a Palatului Culturii. Este întru totul de acord. Voi trimite o scrisoare şi celorlalte instituţii care gestionează clădirile iluminate arhitectural ca după orele 24 să gestionăm împreună acest demers”, a precizat Mihai Chirica.
Toți ieșenii cu spirit civic sunt rugați să adopte măsuri de economisire a energiei electrice. Achiziționarea corpurilor de iluminat corespunzătoare pot face diferența la factura de electricitate.