Se fură ca în codru la MAE! Mii de lucrări de artă au dispărut subit
Este de noaptea minții cum un raport al Curții de Conturi la MAE a dezvăluit că din instituția de stat se fură ca în codru. Vorbim despre mii de lucrări de artă care au dispărut subit.
Sunt sute de lucrări de artă dispărute fără urme, iar alte câteva mii de obiecte de artă reprezentând veselă de argint, obiecte de mobilier sau picturi/sculpturi au avut aceeași soartă!
Se fură ca în codru la MAE unde au dispărut mii de lucrări și obiecte de artă
Lucrări de artă, dispărute din Ministerul Afacerilor Externe. La sfârșitul anului trecut, Curtea de Conturi a descoperit că din patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe au dispărut sute de lucrări de artă, fără nicio explicație, informează defapt.ro. Pe lângă acestea, mii de obiecte de artă, inclusiv sculpturi, picturi, veselă de argint și obiecte de mobilier, sunt înregistrate cu o valoare de inventar de doar 50 de lei fiecare.
Mai mult, zeci de angajați care se ocupă de contabilitatea misiunilor diplomatice nu dețin studii de specialitate în domeniul financiar-contabil. Ministrul Luminița Odobescu a fost informată la finalul anului trecut despre neregulile identificate de Curtea de Conturi în Ministerul Afacerilor Externe și în instituțiile subordonate.
Principalele probleme evidențiate indică faptul că structura centrală a MAE este reticentă la digitalizarea instituției, în condițiile în care situațiile financiare sunt întocmite prin introducerea manuală a datelor din balanțele de verificare preluate dintr-un tabel XLS. De asemenea, s-a constatat că sistemul managerial intern nu este dezvoltat și implementat la un nivel care să garanteze acuratețea și exhaustivitatea datelor raportate în situațiile financiare.
MAE a împrumutat obiecte de artă de la Muzeul Național și nu le-a mai returnat
O altă problemă gravă descoperită la Ministerul Afacerilor Externe indică faptul că peste 8.800 de bunuri sunt subevaluate la o valoare de inventar sub 50 de lei fiecare.
Printre aceste bunuri și opere de artă se numără sculpturi, tablouri, bibelouri, veselă de argint și mobilier. În plus, inspectorii Curții de Conturi au descoperit mai multe cazuri în care operele de artă nu au fost găsite la misiunile diplomatice ale României, iar oficialii MAE nu au luat măsuri pentru recuperarea bunurilor dispărute.
Curtea de Conturi a evidențiat riscuri care afectează patrimoniul și imaginea MAE. De exemplu, Muzeul Național de Artă Contemporană a împrumutat MAE mai multe opere de artă pentru a fi expuse temporar în misiunile diplomatice ale României. Ministerul Afacerilor Externe nu a returnat aceste opere de artă, iar unele dintre ele au dispărut fără urmă. În 2020, Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată MAE pentru a recupera bunurile.
Judecătorii de la Tribunalul București au permis Muzeului Național de Artă Contemporană să depună o expertiză tehnică judiciară pentru a stabili valoarea de piață a celor 226 de lucrări de artă dispărute. Valoarea estimată provizoriu a acestor 226 de opere de artă, înainte de finalizarea expertizei, se ridică la peste 9,3 milioane lei, echivalentul a aproape două milioane de euro. Acești bani ar urma să fie plătiți de Ministerul Afacerilor Externe din fondurile publice.