Se dorește scurtarea concediului de creștere a copilului. Ce transmite Ministerul Muncii

de: Carmen Ciobanu
17:30, 20 mart. 2024

Femeile din România ar trebui să se întoarcă mai repede la muncă după ce nasc, concediul de 2 ani fiind prea lung, consideră Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi doreşte scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta este prea lung.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă: România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cei care se întorc până când bebeluşul împlineşte 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei.”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt, Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii: ”România acordă stimulente de inserţie”

Femeile care au copii se pot pensiona mai repede, conform noii legi a pensiilor. Măsura ar trebui eliminată, susţine Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

În documentul venit direct de la Paris pe masa Guvernului sunt precizări legate şi de noua lege a pensiilor: Reducerea vârstei de pensionare pentru femei în funcţie de numărul de copii ar trebui eliminată.

Noua lege a pensiilor presupune ca femeile care au copii să iasă mai repede la pensie. Fiecare copil înseamnă minus 6 luni, iar maximul fiind de trei ani şi jumătate.

Măsura este destinată stimulării natalităţii, o problemă cu care România se confruntă de mult timp, susţin guvernantii. O eventuală modificare a prevederilor din noua lege este dificilă.

Instituţiile româneşti continuă discuțiile cu OCDE, grupul celor mai bogate ţări democratice din lume. România a reuşit să deschidă discuţiile de aderare în 2022, dar încă este nevoie să ajungă la anumite standarde economice şi sociale.