Se deschide măsura pentru investițiile în cabinetele medicale din mediul rural. Suma maximă ce poate fi accesată este de 200.000 de euro
Antreprenorii din Iași care vor să investească fonduri europene în cabinete medicale pot depune cererile în submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Sesiunea de depunere a proiectelor pentru accesarea a maximum 200.000 de euro expiră pe 1 februarie 2022, ora 16:00
Ieșenii care vor să deschidă afaceri de succes în mediul rural, respectiv cabinete medicale, se pot înscrie pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Suma totală disponibilă pentru investiții în cadrul acestei sesiuni, pentru toți potențialii beneficiari, din țară, este de 100 de milioane de euro. Pragurile de calitate lunare sunt de 60 de puncte pentru perioada 2 noiembrie 2021-1 decembrie 2021, 50 de puncte în intervalul 2 decembrie 2021-1 ianuarie 2022 și 25 între 2 ianuarie 2022-1 februarie 2022. Pragul minim de selecție al proiectelor este de 25 de puncte.
Depunerea proiectelor în cadrul sesiunii se oprește înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse de la începutul sesiunii ajunge la 150 la sută din nivelul alocării sesiunii. Acest lucru s-a întâmplat în cazul sesiunii de finanțare deschise în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , când fondurile alocate acestei sesiuni au fost epuizate înainte de termen.
Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru investițiile în cabinete medicale, din mediul rural, se ridică la 200.000 de euro
Solicitanții eligibili pentru sprijin sunt micro-întreprinderile și întreprinderile neagricole mici existente și nou-înființate, adică start-up-urile din spațiul rural. Altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole autorizați cu statut minim pe PFA, care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi și întreprinderi mici. Excepție fac persoanele fizice neautorizate. Sprijinul public nerambursabil poate reprezenta 90 la sută sau 70 la sută din totalul cheltuielilor eligibile.
Valoarea cheltuielilor eligibile nerambursabile va fi de maximum 200.000 de euro, cu respectarea condițiilor ajutorului de minimis. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanțat prin această submăsură este de 10.000 de euro, această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. Pentru a beneficia de intensitatea sprijinului de 90 la sută, toate codurile CAEN propuse spre finanțare trebuie să fie aferente unor activități de producție.
Ieșenii care vor să deschidă afaceri de succes mai pot depune cererile de finanțare până la 1 februarie 2022
Activitățile pentru care se solicită finanțare prin submăsura 6.4 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile, respectiv în Anexa 7 din Ghidul solicitantului, publicat pe site-ul AFIR. Printre acestea sunt investiții noi în unitățile de primire turistică de tipul: parcuri de rulote, camping, bungalou, fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricare produse electrice, electronice.
Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru submăsura 6.4 pot fi consultate pe www.afir.info în Ghidul solicitantului. Cererile de finanțare se depun online, termenul limită de depunere fiind 1 februarie 2022, ora 16:00. Tot în această perioadă este deschisă sesiunea de depunere a proiectelor în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole (modernizare).