Se deschide măsura pentru investiții în utilaje agricole noi. Fermierii din Iași pot accesa minimum 350.000 de euro
Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene pentru investiții în utilaje agricole noi. Sesiunea de depunere a proiectelor în măsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole va fi deschisă luna viitoare
O nouă sesiune de depunere a proiectelor în măsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, componenta 4.1.1, prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole, va fi deschisă de luna viitoare.
Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole noi. Astfel, pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere, destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate. O condiție pentru obținerea sumelor nerambursabile este ca fermierii să fie atenți la dimensionarea adecvată a parcului de utilaje agricole, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, ce a fost publicat pe pagina Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru achiziția de utilaje agricole a fost deschisă în 2021, când fondurile s-au epuizat înainte de termen.
Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene pentru investiții în utilaje agricole noi
Fermierii din Iași care vor să depună proiecte trebuie să știe că intensitatea sprijinului financiar acordat de AFIR pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.
Astfel, fermierii pot contribui cu o cofinanțare de la 10 la 70 la sută din valoarea proiectului. Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători), în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar. Beneficiarii sprijinului financiar acordat în măsura 4.1 sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, așa cum sunt definite în OUG 44/2008, persoane juridice (de drept public sau privat) ori un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup şi membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, ale căror exploatații se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă.
Tinerii din Iași au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor
O nouă listă cu tinerii din Iași care vor să devină fermieri a fost publicată pe site-ul AFIR. Beneficiarii primesc 40.000 – 50.000 de euro pentru a înființa afaceri de succes în mediul rural. Astfel, Mihai Grigoraș va deveni apicultor în comuna Grozești, iar Morena Luca va moderniza cu 50.000 de euro ferma din Dobrovăț. Alți fermieri din Iași care vor investi fondurile europene în fermele din mediul rural sunt Florin Alexandru Boancă, din comuna Tansa, și Vica Viorica Popa, din comuna Victoria.
Fiecare va primi 50.000 de euro pentru a moderniza fermele zootehnice sau vegetale. O parte dintre aceștia vor achiziționa utilaje agricole noi cu banii primiți de la AFIR. Astfel, tinerii din Iași vor putea depune proiecte pentru investiții în utilaje agricole, în măsura 4.1.