Se dau terenuri gratuite pentru tinerii care vor să își construiască o casă! Ce condiții trebuie respectate

de: Mirela Todosi
13:00, 24 oct. 2024

Se dau terenuri gratuite pentru tinerii care vor să își construiască o casă! Aceștia pot depune cererile la primăriile de domiciliu și trebuie să țină cont de câteva reguli simple. Iată ce condiții trebuie respectate.

Se dau terenuri gratuite pentru tinerii care vor să își construiască o casă!

Tinerii români cu vârste între 18 și 35 de ani pot solicita terenuri gratuite de la stat pentru a-și construi locuințe. Tinerii nu mai trebuie să prezinte declarația părinților, ci doar o declarație pe propria răspundere că nu dețin terenuri, declarație însoțită de copie de pe certificatul de naștere și copie de pe actul de identitate. Suprafețele de teren ce se dau de la stat variază între 150 m² și 1.000 m². Suprafețele disponibile sunt între 150 m² și 300 m² în municipii și sectoarele Bucureștiului, între 250 m² și 400 m² în orașe, și până la 1.000 m² în comune și sate.

Beneficiarii trebuie să folosească terenul doar pentru construcția unei locuințe personale și nu pot înstrăina terenul.

Ce reguli trebuie respectate pentru a primi terenul

Tinerii care vor să obțină de la stat un teren pentru a-și construi o casă, trebuie să înceapă construcția în termen de un an de la atribuirea terenului și să respecte prevederile legii construcțiilor. Solicitanții nu trebuie să dețină în proprietate terenuri sau locuințe la data depunerii cererii. Atribuirea terenurilor se face pe baza unei hotărâri a consiliului local și conform criteriilor stabilite de autoritățile locale.

Mulți români care vor să își cumpere o locuință oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. Persoanele care doresc să acceseze un credit prin programul Noua Casă trebuie să aibă un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită. Trebuie cunoscute și dezavantajele programului Noua Casă 2024. Nu se poate vinde locuința timp de cinci ani de la achiziționare. Românii care vor să obțină în acest an un credit pentru Noua Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia nu trebuie să dețină o locuință sau un alt tip de proprietate. În acest sens, persoana trebuie să dea o declarație pe propria răspundere pentru a obține calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și se va discuta avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită.

Unii preferă și creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Românii care vor să își construiască singuri o casă în anul 2024 trebuie să scoată bani mulți din buzunare, având în vedere prețurile materialelor de construcție. Prețul materialelor de construcție a crescut considerabil. În ciuda acestui aspect, românii nu au renunțat în a-și ridica propria casă.

Tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani pot solicita terenuri gratuite de la stat pentru a-și construi locuințe. Beneficiarii terenului trebuie să folosească terenul doar pentru construcția unei locuințe personale și nu au voie să îl vândă.