Se dau salarii uriașe pentru o anumită categorie de angajați. De ce mulți români fug de această meserie

de: BZI.ro
08:45, 29 apr. 2024

Se dau salarii uriașe pentru o anumită categorie de angajați. Lipsa de calificare pare să fie marea problemă care a dus la o lipsă acută de tractoriști în România. Iată de ce mulți români fug de această meserie.

Se dau salarii uriașe pentru o anumită categorie de angajați

Ministerul Muncii a transmis că există un mare deficit de lucrători în domeniul agriculturii. Ar mai fi nevoie de aproximativ 300 sau chiar 400 de tractoriști, dar mulți fug de un astfel de loc de muncă, deși se dau salarii mari.

Un tractorist la început de drum are un salariu de 4.000 de lei. Odată cu timpul, experiența și deprinderea abilitații de manevrare a utilajului, se ajunge și la peste 10.000 de lei.

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe.”, a declarat un fermier din România.

De ce românii nu mai vor să fie tractoriști

În vremea în care o mulțime de români lucrează și primesc salariu nimic pe economie la final de lună, unii patroni se plâng că dau de 7 ori mai mult, dar nu au pe cine să angajeze.

Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, a mărturisit că le oferă angajaților săi chiar și un salariu de 14.000 de lei, pentru tractoriști. Nici cei care manevrează combine nu au venituri mici, obținând mai bine de 10.000 de lei pe lună. Pentru cei care se ocupă de vehicule mai vechi, câștigurile sunt de doar 4.000 de lei. Așadar, în funcție de cât de scump este aparatul, pe atât de mare poate fi și remunerația celui care îl conduce.

„Responsabilitatea celui care conduce tractorul e una foarte mare. Pe lângă cunoștințele necesare de a opera o combină computerizată aproape total sau un tractor de același fel, este foarte important să iei decizii pentru a evita unele probleme, care ar putea avaria utilajele.”, a spus afaceristul.

Mulți vor să afle care este județul din România cu cele mai mari salarii. Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale. La polul opus, se află un alt județ, în care unele locuri de muncă sunt slab plătite. Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România. Câștigul salarial brut la nivelul județului Constanța este, în medie, 4381 de lei.

Profesii precum cea de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor. Joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.