Se dau prime pentru angajații din România! Iată cine beneficiază de stimulentul financiar

de: Mirela Todosi
08:45, 18 apr. 2024

Se dau prime pentru angajații din România! Salariații de la Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice din România, au primit bonusuri salariale în valoare de peste 35 de milioane de lei în doar trei ani. De asemenea, o altă categorie de angajați beneficiază lunar de ptime considerabile. Iată la ce companii lucrează și ce rebuie să facă salariații pentru a beneficia de stimulentul financiar.

Se dau prime pentru angajații din România!

Prime de 20.000 de lei pentru angajaţi la stat. Transelectrica a acordat prime speciale și adaosuri salariale în valoare totală de peste 35 de milioane de lei în decursul a trei ani, fără a oferi o justificare adecvată pentru aceste cheltuieli.

Primele acordate au atins valori de până la 20.000 de lei per angajat, iar sumele au fost distribuite fără a fi însoțite de documente care să justifice scopul lor sau performanțele individuale ale angajaților.

Raportul Curții de Conturi evidențiază o serie de deficiențe în gestionarea financiară și administrativă a Transelectrica, subliniind necesitatea unei mai mari transparențe și respectarea strictă a prevederilor legale în ceea ce privește cheltuielile și remunerațiile angajaților și conducătorilor.

Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu

Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu sunt cei care lucrează în două țări din Uniunea Europeană. Angajații se pot bucura de două salarii în plus pe an, în comparație cu cele 12 salarii din România.

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun. Românii care lucrează în aceste două țări se pot bucura din plin de al 13-lea și al 14-lea salariu.

Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu.” Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an. În România, aceste salarii speciale nu se acordă, sau în unele cazuri se poate acorda al 13-lea salariu în sectorul privat.

Joburi precum dezvoltatori de software, ingineri de rețea, analiști de date și securitate cibernetică ar putea avea salarii foarte atractive în 2024, dar și prime pe măsură, datorită cererii mari de pe piață. IT managerii pot câștiga în jur de 6.500 de euro pe lună.

Companiile dintr-un anumit domeniu oferă salarii chiar şi de 8.000 de euro. Firmele fac tot posibilul pentru a le oferi viitorilor angajați cele mai bune condiții, mai ales atunci când vine vorba despre ba Este vorba despre inteligența artificială (AI). Companiile caută specialiști în acest domeniu, iar salariile sunt foarte mari și pot ajunge chiar şi la 8.000 de euro lunar. Salariile pentru specialiştii în inteligenţa artificială pornesc de la 1.000 de euro şi pot ajunge chiar şi la 7.000-8.000 de euro.

Cert este că viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. Inteligența artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.