Se dau bani de chirie pentru studenți! Cine va primi subvenții pentru cazare și masă
Se dau bani de chirie pentru studenți! Ministerul Educației a publicat metodologia privind acordarea ajutorului financiar pentru studenți și s-au stabilit condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de bani de chirie. Iată cine va primi subvenții pentru cazare și masă.
Se dau bani de chirie pentru studenți!
Este vestea momentului! Studenții pot primi bani pentru cazare și masă, chiar și cei care aleg să stea cu chirie în afara căminelor universitare. Studenții care închiriază apartamente pot beneficia și ei de bani de cazare.
Pentru a primi acest ajutor de la stat, studenții trebuie să depună documentele necesare. Cei care pot beneficia de bani de chirie sunt studenții români și cei din UE care studiază la zi pe locuri la buget, copiii personalului didactic, studenții orfani sau cei proveniți din familii monoparentale, studenții străini bursieri și studenții cu dizabilități.
O altă veste bună pentru studenți este aceea că pot beneficia de mese subvenționate în cantinele universităților de stat. Subvențiile vor fi asigurate de la bugetul de stat. Studenții care studiază în regim cu taxă vor avea și ei acces la facilități de cazare și masă, subvențiile fiind acordate fie din veniturile instituțiilor de învățământ superior, fie din fonduri non-guvernamentale.
Cea mai căutată facultate din țară
Una dintre cele mai dorite specializări este Automatică și Calculatoare. Și în acest an, studenții s-au luptat pentru un loc la UPB, concurența fiind foarte mare. Cei care au fost admiși la Facultatea Automatică și Calculatoare, dar și Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației au susținut și un examen scris pentru a-și câștiga locul. Majoritatea aleg să vină aici pentru că își găsesc locuri de muncă foarte bine plătite chiar din primul an de studii și acumulează experiență pe piața muncii până la terminarea studiilor. Competențele pe zona IT sunt foarte bine plătite de angajatori, iar asta îi încântă pe studenții de la Universitatea Politehnica București.
Sunt și alte specializări căutate de către studenți. Pe baza concursului de dosare, tinerii au avut posibilitatea de a se înscrie la Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie Industrială și Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică și Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Științe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
O schimbare importantă îi vizează pe studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a decis, la cererea studenților, să elimine lucrările de licență la Facultatea de Drept și să opteze pentru un alt sistem de examinare, și anume un test grilă.
,,Ei au inițiat acest demers, nu noi. Au făcut un sondaj. Peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care am optat pentru varianta conferită de lege și care, de altfel, se aplică și la Universitatea din București încă din 2017. Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului. Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens.”, a explicat decanul facultății, Șerban Diaconescu.
Vestea bună pentru studenți este că pot beneficia de bani de cazare și masă în acest an universitar. Pentru a primi subvențiile de la stat, studenții trebuie să îndeplinească niște condiții simple.