Se dau 5.000 de euro, bani pentru salvarea afacerilor din Iași, din sectorul agroalimentar
Se dau 5.000 de euro, granturi nerambursabile pentru antreprenorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19. Pentru a obține banii, antreprenorii trebuie să parcurgă mai multe etape
Antreprenorii din Iași pot obține ajutoare financiare nerambursabile în valoare de 5.000 de euro. Beneficiarii eligibili sunt PFA, I.I sau întreprinderile familiale, microîntreprinderile și IMM-urile. Ieșenii trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a obține banii. Astfel, în prima etapă trebuie să își facă un cont cu parolă de utilizator, dacă nu au deja, pe portalul de granturi IMM Recover, respectiv pe https://granturi.imm.gov.ro/#/home, site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică atât datele reprezentantului legal/împuternici cât și datele microîntreprinderii. În etapa a doua-înscrierea propriu-zisă, ieșenii vor solicita granturile de 5.000 de euro, tot pe site-ul Ministerului Economiei.
Potrivit procedurii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să anunțe începerea programului.
Se dau 5.000 de euro pentru antreprenorii care au înregistrat pierderi din cauza pandemiei COVID-19
Sesiunea de înscriere ar trebui să înceapă pe 31 mai sau 1 iunie 2022, potrivit specialiștilor. Aplicația informatică pentru înscriere va fi deschisă începând cu ora 10:00 timp de 5 zile calendaristice, până la ora 20:00 a ultimei zile de înscriere în program, cu posibilitatea prelungirii termenului până la epuizarea bugetului. Programul este de tipul ”primul venit-primul servit” iar bugetul ajunge pentru 10.000 de beneficiari. De asemenea, solicitanții eligibili nu mai pot aplica pe Măsura 1 sau 2 pentru această schemă de finanțare, când vor fi lansate.
Măsura este valabilă până la 30 iunie 2022 iar plățile se vor face până la 31 decembrie 2023. Microgranturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu microîntreprinderile, IMM-urile care fac dovada că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019 și că au avut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin 5.000 de euro la data depunerii documentelor în program. De asemenea, PFA-urile, întreprinderile individuale și cele familiale eligibile în program trebuie să fi avut activitate economică pe perioada a cel puțin 3 luni calendaristice înainte de decembrie 2019. Antreprenorii din Iași au primit bani în Măsura 2, unul dintre programele derulate de ieșenii afectați de pandemia COVID-19.
Antreprenorii din Iași pot folosi banii pentru diverse cheltuieli
Cheltuielile eligibile în cadrul acestui program sunt cele pentru stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, datorii curente sau restanțe față de furnizorii curenți, inclusiv față de cei de utilități. Cei care solicită granturile de 5.000 de euro pot folosi banii pentru plata chiriei, cheltuielile privind arenda sau redevența pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole. Granturile mai pot fi utilizate pentru achiziția de servicii și reparații, consultanță, studii dar și achiziția de echipamente și utilaje. După finalizarea implementării proiectului beneficiarii de microgranturi trebuie să respecte mai multe reguli. Antreprenorii din Iași nu trebuie să întrerupă activitatea economică pentru o perioadă de cel puțin 6 luni și să depună un raport de progres privind cheltuielile efectuate în termen de 90 zile de la data la care ajutorul financiar a fost transferat în contul bancar. Ieșenii au încasat bani și în Măsura 1, a doua sesiune de depunere a proiectelor.
Specialiștii din Agenția pentru IMM-uri, din Iași, mai spun că se dau 5.000 de euro celor care îndeplinesc condițiile impuse în ghid și respectă implementarea proiectelor, altfel beneficiarii riscă să dea banii înapoi, cum s-a întâmplat cu o parte din cei care au primit banii în Măsura 1.