Se dă un litru de ulei gratuit, de la supermarket! Ce trebuie să faci pentru a primi

de: Cristian Zavastin
11:22, 02 mai 2024

Veste bună pentru toți românii, în prag de Sărbători Pascale: Se dă un litru de ulei gratuit, de la supermarket! Pentru a putea primi sticla de un litru de lei, românii trebuie să îndeplinească niște condiții foarte simple: trebuie să recicleze.

Se dă un litru de ulei gratuit, de la supermarket!

Un supermarket din România oferă gratuit un litru de ulei românilor care trebuie să îndeplinească niște condiții extrem de simple: trebuie doar să reciclezi.

Unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri de la noi oferă un litru de ulei gratuit. În magazinele Carrefour, clienții pot duce recipiente cu ulei folosit și beneficiază de recompense, potrivit unui mecanism simplu: pentru fiecare 4 litri de ulei folosit, Carrefour oferă la schimb câte un litru de ulei proaspăt.

Pentru ca uleiul depus la punctele de colectare să fie acceptat, clienții trebuie să respecte câteva criterii simple:

  • uleiul să provină din surse vegetale și să fie curățat de impurități și apă;
  • uleiul uzat să fie pus în recipiente de tip PET, sigilate ermetic;
  • PET-ul să fie curat pe exterior, fără urme de ulei sau găuri.
  • Uleiul folosit este, de obicei, aruncat la gunoi. În România există peste 120 de puncte de colectare a uleiul folosit, dar puțină lume le folosește.

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit

Când vine vorba de uleiuri de gătit sănătoase, poate părea că există nenumărate opțiuni din care să alegi. Uleiul vegetal este cel mai bun ulei pentru prăjit. Este ieftin, ușor de găsit în orice magazin, are un gust neutru și un punct de ardere ridicat.

Există o mulțime de tipuri diferite de ulei de gătit, fiecare dintre ele aducând o aromă distinctă și un set unic de beneficii pentru sănătate pe masă. Cu toate acestea, nu toate uleiurile de gătit sunt create la fel și există multe tipuri dar și beneficii pe care poate dorești să le iei în considerare data viitoare când vei ajunge la magazinul alimentar. În primul rând, este important să ții cont de punctul de fum al uleiului de gătit, în funcție de metoda de gătit pe care intenționezi să o utilizezi.

Uleiurile de gătit cu puncte de fum scăzute se pot oxida și descompune la căldură mare, ducând la formarea de radicali liberi dăunători, care cauzează boli. Prin urmare, atunci când rețeta necesită prăjire, cel mai bine este să alegi un ulei de gătit cu un punct de fum ridicat.

Uleiurile de gătit sănătoase cu puncte de fum scăzute pot fi folosite pentru a completa mâncărurile gătite sau pentru a intensifica aroma salatelor, tartinelor și sosurilor. Anumite uleiuri de gătit au, de asemenea, arome distincte, care pot modifica gustul produsului final. Uleiul de nucă, de exemplu, poate oferi o aromă ușoară mâncărurilor, în timp ce uleiul de susan are o aromă intensă, potrivită pentru bucătăriile asiatice.

Punctul de ardere se referă la rezistența uleiului la căldură. Cu alte cuvinte, punctul de ardere este temperatura la care uleiul începe să fumege, adică să ardă. Cu siguranță vrei să eviți asta:

Gătirea unui ulei peste punctul său de ardere nu numai că îl va face să aibă un gust amar și rânced, dar va începe și să se descompună, pierzând substanțe nutritive și emițând fum (un cancerigen).

Uleiul vegetal are un punct de ardere de aproximativ 221°C-comparativ cu 175°C pentru uleiul de măsline extra-virgin- făcându-l ideal pentru majoritatea lucrurilor pe care le-ai prăji acasă.

Altfel, se dă un litru de ulei gratuit, de la supermarket.