Se construiește cel mai mare baraj hidroenergetic din lume! Țara care investește sume colosale în producerea de energie

de: Mirela Gabriela Todosi
10:00, 27 dec. 2024

Se construiește cel mai mare baraj hidroenergetic din lume! Hidrocentrala ar putea produce anual 300 de miliarde de kilowați și va fi construită în China. Aceasta este țara care investește sume colosale în producerea de energie.

Se construiește cel mai mare baraj hidroenergetic din lume!

China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Hidrocentrala, care va fi construită pe cursul inferior al râului Yarlung Zangpo, ar putea produce anual 300 de miliarde de kilowaţi-oră de electricitate. Cheltuielile pentru construirea barajului le vor depăși pe cele ale Barajului Celor Trei Defileuri, care a costat 254,2 miliarde de yuani (34,83 miliarde de dolari). Aceasta a inclus relocarea a 1,4 milioane de persoane şi a costat de peste patru ori mai mult decât estimarea iniţială de 57 de miliarde de yuani.

Autorităţile chineze nu au indicat câţi locuitori urmează să fie strămutaţi în cazul proiectului din Tibet şi cum ar afecta ecosistemul local. Proiectul va juca un rol major în atingerea obiectivelor Chinei privind neutralitate emisiilor de carbon. China a început deja generarea de hidroenergie în partea superioară a râului Yarlung Zangpo, care curge în Tibet de la vest la est şi are în plan construirea mai multe proiecte în amonte.

Poduri record în China

China impresionează prin construcțiile unice în lume și de o complexitate aparte. Un pod suspendat din China deține titlul de cel mai înfricoșător pod din lume. Deși are o lungime de 240 de metri, acest pod spectaculos nu are turnuri sau bază pentru suport. Podul se bazează doar pe patru cabluri de oțel pentru a susține vehicule de până la 45 de tone. Este suficient de lat doar pentru ca un singur vehicul să treacă, dar deși dispune de plase de siguranță pe fiecare parte, o mișcare greșită a șoferilor poate duce la o tragedie. Podul suspendat peste defileul râului Dadong din districtul Wulong al orașului Chongqing este un proiect temporar conceput pentru a facilita construcția unei structuri și mai impresionante, podul Shuangbao.

China mai deține un record când vine vorba de poduri. Este vorba de podul de sticlă din zona unui canion uriaș din Parcul Național Tianmenshan. Cei care trec peste pod sunt înspăimântați, dar în același timp fascinați de priveliște și de construcția impunătoare. Tot în China se află și autostrada care a doborât zece recorduri mondiale. Proiectul a început în anul 2017 și anul acesta (2024) are termen de finalizare. Autostrada maritimă are 24 de km și cuprinde poduri, insule artificiale, tuneluri scufundate și drumuri subacvatice. Noua autostradă va reduce timpul de călătorie între Shenzhen și Zhongshan de la 2 ore la aproximativ 30 de minute. Acest proiect de infrastructură integrează o serie de poduri, tuneluri și drumuri subacvatice.

Un alt pod spectaculos este Podul Beipanjiang din China care a obținut titlul de cel mai înalt pod din lume. În același timp este considerat cel mai periculos pod, deși este o construcție monumentală sigură. Podul impunător se întinde pe 720 de metri peste râul Beipan și are o lungime de 1.341 de metri. Lucrările de construcție au început în anul 2013 și s-au încheiat în septembrie 2016, iar costurile au fost uriașe, aproximativ 138 de milioane de euro.

Recent, autoritățile din China au anunțat că se va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, iar hidrocentrala ar putea produce 300 de miliarde de kilowați pe an.