Se anunță scumpiri pe piața imobiliară în anul 2025! Cât vor costa apartamentele și casele
Se anunță scumpiri pe piața imobiliară în anul 2025! Volumul creditelor ipotecare s-a dublat în 2024, iar cartierele de la periferia marilor orașe au fost la mare căutare. Specialiștii în domeniul imobiliar au anunțat că și în 2025 cererile pentru locuință vor fi foarte mari, iar prețurile vor fi pe măsură. Iată cât vor costa apartamentele și casele.
Se anunță scumpiri pe piața imobiliară în anul 2025!
Piața imobiliară a explodat în anul 2024 și asta având în vedere cererea mare de locuințe, fie de case, fie de apartamente. Lucrurile vor sta la fel și anul viitor, sunt de părere analiștii economici. Cererile vor fi și mai mari, însă prețurile pentru locuințe vor crește considerabil. Românii au accesat în 2024 un număr record de credite ipotecare. În primele 10 luni ale anului au fost acordate credite ipotecare în valoare de 40 de miliarde de lei, dublu față de aceeași perioadă din 2023. Dobânzile mari, prețurile ridicate și oferta de locuințe restrânsă, i-au împins pe cumpărători să se îndrepte spre zonele de la periferie, unde prețurile sunt mai accesibile.
Prețul mediu cerut pe un metru pătrat de construcție în ianuarie 2024 era de 1.510 euro. În luna decembrie 2024, depășește 1.700 de euro, cu 13% mai mult. Și valoarea creditului ipotecar mediu s-a majorat. A crescut în 11 luni de la 62.000 de euro la aproape 73.000 de euro, iar în 2025 prețurile vor continua să crească.
Românii care vor să își achiziționeze o casă anul viitor trebuie să știe că cele mai scumpe cartiere din țară se află în București, Cluj și Brașov, zone, unde prețurile depășesc și 3.000 de euro pe metru pătrat. Începând cu luna septembrie 2024, piața imobiliară a crescut semnificativ și asta datorită nevoii românilor de a avea propria locuință. Cererile mari au dus la o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor. Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme.
Majoritatea optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2025. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cert este că, piața imobiliară din România a explodat, cererile pentru noi locuințe fiind foarte mari, iar prețurile sunt pe măsură.
Orașele din România cu cele mai scumpe locuințe
În București, în luna octombrie 2024, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost de 1.910 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat față de octombrie 2023. Apartamentele vechi sunt, în medie, mai scumpe cu 17% față de aceeași lună a anului trecut, având un preț de 1.987 euro/metru pătrat. În Iași, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.660 euro/metru pătrat. Apartamentele noi au înregistrat, în octombrie, o creștere medie de preț de 13% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.613 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 20%, comparativ cu luna octombrie 2023, având un preț de 1.709 euro/metru pătrat.
În Cluj Napoca, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.893 euro/metru pătrat (în creștere cu 15% în octombrie 2024 vs. 2023). Prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.905 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat comparativ cu luna octombrie 2023. În Timișoara, în luna octombrie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Timișoara a fost de 1.696 euro/metru pătrat. Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.692 euro, cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. În Brașov, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 2.074 euro/metru pătrat. Astfel, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 2.068 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de cel din luna octombrie 2023. Prețurile s-au menținut ridicate și în noiembrie și decembrie 2024.
Cert este că locuințele vor fi mai scumpe de anul viitor, iar românii care vor să își cumpere o casă sau un apartament trebuie să aibă în vedere zonele accesibile ca preț, dar și noile condiții de acordare a unui credit ipotecar. Piața imobiliară va exploda în 2025, iar asta se va vedea la prețurile locuințelor din țară.