Se acordă primă de instalare de până la 15.500 de lei! Ce condiții trebuie să îndeplinești
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), va reuni 944 de angajatori care vor oferi 19.530 locuri de muncă. Se acordă primă de inserţie şi primă de mobilitate. Astfel, se acordă primă de instalare de până la 15.500 de lei.
Se acordă primă de instalare de până la 15.500 de lei
Aproape 20.000 de locuri de muncă pentru absolvenţi sunt vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Evenimentul se va desfăşura vineri, 11 octombrie 2024, în 61 de locaţii din ţară şi din Bucureşti, lista acestora fiind disponibilă pe pagina web a ANOFM şi pe pagina de Facebook a instituţiei.
„Procesul de înregistrare al angajatorilor nu s-a încheiat, aceştia fiind în continuare aşteptaţi să-şi anunţe intenţia de a participa la Bursă. Precizăm că în judeţul Bihor evenimentul s-a desfăşurat în două localităţi, în data de 4 octombrie”, au transmis reprezentanții ANOFM.
Din totalul celor 19.530 de locuri de muncă oferite de angajatori, cele mai multe, 18.497, se adresează absolvenţilor fără studii superioare şi 1.033 celor cu studii superioare.
Cea mai generoasă ofertă la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi este în Bucureşti, 10.772 locuri de muncă şi în judeţele Gorj (609), Cluj (513), Ilfov (453), Constanţa (443), Bihor (354), Neamţ (353), Bacău (353), Mureş (350).
Absolvenții de liceu sau facultate pot primi sprijin financiar substanțial din partea statului, în cazul în care își găsesc loc de muncă imediat după absolvire.
Este vorba despre o primă de inserție apropiindu-se de 2.000 de lei, împreună cu posibilitatea de a beneficia de prime de încadrare sau de instalare, pentru cei înregistrați în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). După înregistrarea în evidențele ANOFM, absolvenții au acces la indemnizație de șomaj, informare și consiliere profesională, mediere în găsirea locurilor de muncă, cursuri de formare profesională, precum și la prime de inserție sau prime de mobilitate.
Persoanele cu vârsta minimă de 16 ani, care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în maxim 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru cel puțin 12 luni, primesc o primă de inserție echivalentă cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) la data încadrării lor.
Valoarea primei de inserție este de 1.980 de lei și se acordă în două tranșe egale.
Absolvenții care nu pot beneficia de primă de inserție includ cei care aveau deja raporturi de muncă sau de serviciu la momentul absolvirii studiilor.
Cum se acordă primele de încadrare și instalare
Primele de încadrare și instalare, cunoscute sub denumirea de prime de mobilitate conform Legii nr. 76/2002, sunt disponibile pentru persoanele care își stabilesc domiciliul sau reședința în zonele incluse în Planul național de mobilitate, conform Hotărârii de Guvern nr. 903/2016.
încadrare se determină în funcție de distanța parcursă la locul de muncă, calculată la tariful de 0,5 lei pe kilometru, dar nu mai mult de 55 lei pe zi, în raport cu numărul efectiv de zile în care persoanele lucrează la angajatorul unde s-au angajat.
Prima de instalare poate fi de 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința și 15.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.