Scutul care o păzește pe Sfânta Parascheva de pelerinii invizibili. Un an cum nu a mai fost vreodată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași
Sfânta Moldovei, Ocrotitoarea Iașului, Sfânta Parascheva sau oricum i-ar spune enoriașii, rămâne aceeași Sfântă iubită de toți credincioșii. Anul acesta, începutul pelerinajului cu ocazia zilei Sfintei Parascheva a fost diferit. Jandarmii au împânzit Mitropolia și nu i-au lăsat pe credincioșii din afara municipiului Iași să se apropie
Sărbătoarea Sfintei Parascheva este diferită în acest an. Dacă până acum în prima zi de pelerinaj ajungeau la Iași câteva mii de oameni, iată că în acest an abia dacă au ajuns câteva zeci de persoane. Motivul? Autoritățile au decis ca la racla Sfintei Parascheva să ajungă doar credincioșii care sunt din municipiul Iași. Astfel, orice persoană care nu este din municipiul Iași, nu are ce căuta la raclă. Această decizie i-a revoltat pe credincioși. Jandarmii care au înconjurat Mitropolia au în acest an, poate, cea mai grea misiune. Trebuie să le explice credincioșilor că nu se pot apropia de Moaștele Sfintei Parascheva. Încă de la primele ore ale dimineții de ieri oamenii au îceput să se revolte.
„Eu nu sunt ieșean? Scrie pe buletin județul Iași”
Mai multe persoane venite din județul Iași la catedrala Mitropolitană s-au revoltat.
„Am venit de la Tomești. Nu mă lasă să intru. Nu înțeleg care este logica. Tomeștiul e lângă Iași, la câțiva kilometri. Dacă veneam din alt județ, înțelegeam, dar așa?”, a spus un tânăr revoltat pe situație.
Jandarmii au fost nevoiți să îi explice că acestea sunt regulile și trebuie respectate de toată lumea. În orice caz, mesajul că la raclă nu pot ajunge decât cei din municipiul Iași nu a ajuns la toți credincioșii din țară. Pelerini din mai multe zone ale țării au ajuns la Iași și au aflat că au venit degeaba. O parte dintre ei au făcut cale întoarsă, însă altă parte au rămas cu speranța că jandarmii vor închide ochii și îi vor lăsa să intre în Mitropolie.
Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis un mesaj.
„Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei sa fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”, a precizat ÎPS Teofan.
Reprezentanții Mitropoliei încearcă să înduplece autoritățile
Până pe 14 octombrie, de ziua Sfintei, lucrurile se pare că așa se vor desfășura. Credincioșii încearcă să ajungă în continuare la raclă, dar vor da piept cu jandarmii. Cert este că forțele de ordine nu vor face niciun compromis. Totuși, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35/06 oct. 2020 în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din Anexa nr. 1 a respectivei hotărâri a CJSU Iași. Cu referire la acest punct, MMB a precizat situații menite să asigure respectarea măsurilor de prevenție sanitară, situații care necesită un punct de vedere din partea DSP Iași. Astfel, Instituția Prefectului Județului Iași a transmis adresele respective pentru a obține puncte de vedere avizate atât din partea CNSU, cât și din partea DSP Iași, dar și a tuturor membrilor CJSU Iași.