Scumpiri incredibile! Legumele și fructele bat toate recordurile! Lista totală a scumpirilor

de: Redacția BZI
11:49, 11 dec. 2024

Sunt scumpiri incredibile în ultima perioadă în România, iar legumele și fructele bat toate recordurile. În contextul în care inflația rămâne la cote alarmante, aproape toate produsele alimentare au înregistrat majorări de prețuri.

În altă ordine de idei, mai mulți fermieri susțineau că unele supermarketuri practică o practică înșelătoare referitor la roșiile românești de pe rafturi. Acestea sunt etichetate ca fiind din România când în realitate sunt din Turcia.

Scumpiri incredibile! Legumele și fructele bat toate recordurile!

În luna noiembrie 2024, rata anuală a inflației a crescut la 5,11%, comparativ cu 4,67% în octombrie, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Aceasta se datorează scumpirii mărfurilor alimentare, care au înregistrat o creștere de 5,11%, în timp ce produsele nealimentare s-au scumpit cu 5,15%, iar serviciile au avut o majorare de 7,56%. Potrivit INS, comparativ cu noiembrie 2023, inflația a fost de 5,1%, iar rata medie a prețurilor în ultimele 12 luni, între decembrie 2023 și noiembrie 2024, a fost de 5,7%.

Banca Națională a României (BNR) estimează o scădere a inflației până la 3,5% până la sfârșitul anului 2025, conform declarațiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Totuși, prognozele sugerează că, din 2026, inflația ar putea scădea sub limita superioară a intervalului țintit, rămânând aproape de acest prag până la finalul perioadei de prognoză. Estimările actuale indică o rată anuală a inflației de 4,9% la sfârșitul anului 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,3% la finalul orizontului de prognoză, valori ușor mai ridicate față de proiecțiile anterioare.

Printre produsele care s-au scumpit considerabil se numără legumele (10,5%), fructele proaspete (17%), cafeaua (4%), margarină (15,8%), carnea (3,69%), peștele (4%), laptele și brânza (4%), produsele de panificație (6%), precum și băuturile alcoolice, cum ar fi berea și vinul (7%). De asemenea, îmbrăcămintea și încălțămintea au înregistrat o creștere de peste 6%, iar produsele de uz casnic, precum mobilierul și aparatele electrocasnice, au avut o majorare medie de 4%.

Ce produse s-au mai scumpit în ultima perioadă

Alte creșteri importante de preț au fost observate la cărți (7,5%), mașini (5,8%), cosmetice (6,49%), medicamente (1,9%), combustibili (2,82%), țigări (10,5%) și energie termică (5,53%). De asemenea, costurile de locuit au crescut semnificativ, chiriile majorându-se cu 10,8%, iar prețurile pentru divertisment (cinema, teatre, muzee) au urcat cu 8,81%. Serviciile de reparații auto și prețurile din restaurante și cafenele au avut creșteri de 9%, respectiv 10%, în timp ce cazarea hotelieră s-a scumpit cu 7,17%.

Pe de altă parte, unele produse au înregistrat scăderi de preț, printre care făina, mălaiul, zahărul, untul și cartofii, iar prețurile gazelor și energiei electrice au scăzut de asemenea. Totuși în ceea ce privește gazele naturale și energia electrică, specialiștii din domeniu anunță vremuri grele. Aceștia vorbesc despre o posibilă dublare a facturilor în contextul în care va începe liberalizarea gazelor naturale și a energiei electrice. În altă ordine de idei, sărbătorile de iarnă vin și ele cu scumpiri speficice. De exemplu carnea de porc românească este la suprapreț în această perioadă din cauza volumului mare de comenzi și a producției care a avut de suferit în 2024.

În ceea ce privește inflația, BNR explica recent că scumpiri vor fi așteptate și în 2025, abia în 2026 situația ar putea să se mai remedieze. Românii au parte de scumpiri incredibile în ceea ce privește legumele și fructele.