Scumpiri în patiserii din cauza facturilor la energie şi gaze. Cât a ajuns să coste o plăcintă
Mirosul plăcintelor cu dovleac, proaspăt scoase din cuptor, este cartea de vizită a patiserilor din judeţul Buzău. Doar că acum, costul lor este mult mai mare, din cauza facturilor uriașe la energie și gaze.
În plină criză energetică cei mai mulţi patroni de patiserii se tem că vor pune lacătul pe uşă.
„Toate s-au scumpit, uleiul, zahărul, făina, totul. Ne încadrăm și ținem și noi pasul”, spune o gospodină.
Pentru a-și păstra afacerea, oamenii spun că au fost nevoiți să scumpească produsele.
Aşa că acum, delicioasa plăcintă preparată ca în cuptorul bunicii, costă 20 de lei, dublu față de toamna anului trecut.
„Prețurile au explodat. În fiecare săptămână, prețul e total schimbat. Ingredientele s-au triplat chiar”, mai spune şi o vânzătoare.
Mai scumpi faţă de anul anterior sunt şi dovlecii, după ce seceta a înjumătățit producția.
„Ne menținem după prețurile de pe piață. Am încercat să ținem mai jos, dar nu avem cum.
Prețurile au crescut la toate cele, inclusiv la energie. Noi, ca să udăm, trebuie energie și atunci cu siguranță am investit mai mult”, spune Ionel Horhocea – producător de dovleac.
Dezamăgiți de scumpiri, clienții spun totuși că nu vor renunța la gustoasele plăcinte.
„Preţurile sunt conforme cu vremurile pe care le trăim, destul de piperate. Calitatea se plătește”, spune cineva.
„La câtă muncă se depune, e ceva tradițional și merită banii”, mai spune cineva.
„Ținând cont că venim o singură dată aici, ce, ne cramponăm de preț acuma? Luăm și gata”, mai conchide o persoană.
Preţuri mai mari sunt şi la gem, dulceață şi sirop de fructe.
Un borcan de dulceață din dovleac costă 15 lei, siropul de fructe pornește de la 10 lei, iar o gogoașă umplută cu dovleac costă acum, 7 lei.