Scumpiri fără precedent în ultimii 40 de ani în Marea Britanie
Sunt scumpiri fără precedent în ultimii 40 de ani în Marea Britanie unde prețurile continuă să crească într-un ritm accelerat. Vorbim despre costuri din ce în ce mai mari pentru alimente, energie dar şi combustibili.
Specialiştii internaţionali au vorbit despre o criză alimentară mondială generată de războiul din Ucraina. Acest lucru începe să se întâmple prin majorarea tuturor prețurilor.
Scumpiri fără precedent în Marea Britanie
Marea Britanie traversează o perioadă cu scumpiri fără precedent pentru ultimii 40 de ani, informează presa engleză. Inflația a ajuns la un record negativ, de 9,1% şi continuă să crească. În luna aprilie, inflația era de 9,0%. Autoritățile se aşteaptă ca aceasta să crească în continuare. Este bine de menţionat faptul că cel mai mare nivel al inflației din ultimii zeci de ani s-a înregistrat în 1982 când aceasta era de 9,1%. Banca Angliei a avertizat că inflația va ajunge la 11% în acest an.
Inflaţia este unealtă care arată ritmul în care preţurile cresc. Cu cât inflația este mai mare cu atât preţurile sunt şi ele mai mari. Principala cauză pentru care inflația a ajuns la un record în Marea Britanie este războiul şi mai ales limitarea importurile de grâu și porumb din Rusia și Ucraina. Ucraina este, de asemenea, un producător important de ulei de floarea-soarelui, ceea ce a dus la creșterea costurilor alternativelor. Un exemplu în acest sens este cel din Germania unde o sticlă cu ulei a ajuns să coste chiar și 6 euro, iar majoritatea supermarketurile au raţionalizat vânzările.
Revenind la situația din Marea Britanie, statisticile arată că media anuală a alimentelor va creşte cu 380 de lire. O altă îngrijorare apare în momentul în care, conform BBC, sunt unele afaceri care stabilesc limite de 30 de lire sterline la casele de marcat sau la pompele de carburanți.
„Știu că oamenii sunt îngrijorați de creșterea costului vieții, motiv pentru care am luat măsuri specifice pentru a ajuta familiile, obținând 1.200 de lire sterline pentru cele opt milioane de gospodării cele mai vulnerabile”, a explicat un specialist.
Rusia pare că nu o duce atât de rău
La polul opus, țara care a generat problemele de ordin militar și economic, Rusia, pare că nu o duce extraordinar de rău. O statistică arată că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a exportat resurse în valoare de zeci de miliarde de euro. Europa face cu greu față deciziei Rusiei de a limita exportul către continent, iar acest lucru duce la mari piedici economice mai ales în Germania care este motorul economic al Uniunii Europene şi care este dependentă de gazele livrate din Rusia.
Totuşi, odată cu impunerea unui embargo pe petrolul rusesc, Uniunea Europeană a decis să acorde câteva excepţii. Ungaria este una dintre excepții, premierul Viktor Orban spunând că țara ar intra într-un colaps total dacă ar înceta să aibă o relație economică cu Kremlinul.
În altă ordine de idei, sunt scumpiri fără precedent și în România, nu doar în Marea Britanie. Vom vedea dacă situația din Europa ar putea să se amelioreze pe măsură ce cetățenii UE încep să protesteze în mai multe țări.