Sculptura de pe strada Lăpușneanu care a băgat ieșenii în sperieți: „Am fugit pe lângă, am crezut că ne vaccinează cu forța” – FOTO
O operă de artă care se află pe strada Alexandru Lăpușneanu din Iași a băgat frica în trecători. Cei mai mulți au mers cu sfială și s-au uitat în permanență în spate, crezând că cele două sculpturi se vor mișca la un moment dat.
O sculptură instalată pe strada Lăpușneanu i-a băgat în sperieți pe ieșeni
O lucrare realizată de sculptorul Costin Ioniță i-a făcut pe ieșeni să treacă pe strada Lăpușeanu cu frică. Opera intitulată „Omagiu adus medicilor în lupta cu virusul SARS Cov2-Covid 19” înfățișează doi doctori epuizați, care se odihnesc pe o bancă, echipați din cap până în picioare în combinezoanele de protecție.
De altfel, sculptura reprezintă un omagiu pentru medicii care au fost în linia întâi, fiind poziționată în centrul Iașului cu ocazia evenimentului Luna Sculptorilor Români, cel mai amplu proiect la nivel național, dedicat sculpturii contemporane autohtone, ce se desfășoară la Iași în perioada 19 februarie-19 martie 2024.
„Lucrarea a fost realizată în anul 2021, în perioada pandemiei, ca un omagiu adus medicilor de la terapie intensivă. Semnifică sacrificiul pe care l-au făcut medicii în acea perioadă și faptul că au fost suprasolicitați, au avut lipsă de materiale. Sunt un fel de soldați ai pandemiei. Ideea a fost ca lucrarea să fie făcută cât mai aproape de scara reală. Dacă oamenii cred că este reală, înseamnă că și-a îndeplinit scopul”, spune Costin Ioniță, sculptor.
Opera reprezintă doi medici epuizați, care se odihnesc pe o bancă
Lucrarea realizată din rășină cu fibră de sticlă pare atât de reală încât îi sperie pe trecători. O femeie a crezut că cei doi medici se vor ridica în orice moment în picioare. Ulterior, a intrat într-un anticariat, pentru a fi suficient de departe de cele două sculpturi și pentru a se asigura că acestea nu sunt cadre medicale reale.
„Să ferească Dumnezeu dacă nu am crezut că sunt adevărați, nu sunt, așa-i?”, a mărturisit o femeie care trecea prin zonă.
Un trecător, întrebat de reporterii BZI ce părere are despre sculptură, a oferit un răspuns care a stârnit hohote de râs.
„Am fugit pe lângă, am crezut că ne vaccinează cu forța. Nu mi-am dat seama nici măcar o secundă că este o lucrare de artă”, spune un trecător.
Luna Sculptorilor Români (LSR), ediția a IV-a, aduce publicului ieșean, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, cu o valoare de peste 1.000.000 de euro, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dintre care 50 expuse pe principalele artere pietonale ale orașului. Sculptura de pe strada Lăpușneanu poate fi văzută până în data de 19 martie 2024.