Scrumbie prăjită cu mălai și sos de usturoi! O rețetă tradițională românească!
Scrumbia prăjită cu mălai este o rețetă tradițională românească, apreciată pentru simplitatea și gustul său autentic. Cu o crustă aurie și crocantă de mălai, acest preparat îmbină perfect aroma intensă a peștelui cu textura crocantă, oferind o experiență culinară pe care îți vei dori să o mai repeți.
Scrumbia prăjită cu mălai este un preparat cu rădăcini adânci în cultura culinară românească, mai ales în zonele de la Dunăre și Marea Neagră, unde peștele proaspăt este o parte esențială a dietei locale. Această rețetă simplă, dar plină de savoare, este perfectă pentru oricine dorește să redescopere gusturile naturale ale mâncărurilor tradiționale.
Cum faci cea mai bună scrumbie prăjită cu mălai
O rețetă simplă, o scrumbie prăjită cu mălai dulce și gustos cu o crustă crocantă și minunat de aurie. Așadar, pentru această rețetă aveți nevoie de 4 bucăți de scrumbie, 200 gr mălai, sare, piper și lămâie.
Se curăță scrumbiile, se spală, se taie în două, se sărează și se piperează iar separat se încinge o tigaie, în care nu trebuie să puneți grăsime. Se usucă într-un șervet curat fiecare bucată de scrumbie și se condimentează pe ambele părți cu sare, piper și zeamă de lămâie, acest proces se aplică și la alt pește, precum păstrăvul.
Apoi se dă cu mălai, pe ambele părți, astfel încât să fie acoperite în totalitate. Scrumbiile se prăjesc pe ambele părți până devin aurii și crocante și după ce sunt gata se scot pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.
Într-o oală, aduceți apa la fierbere. Adăugați sarea și apoi încorporați treptat mălaiul, amestecând continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor. Gătiți mămăliga la foc mic, amestecând frecvent, până când se îngroașă și începe să se desprindă de pereții vasului.
Serviți această scrumbie prăjită cu mălai caldă alături de mămăligă moale, poți adăuga lângă garnitura de mămăligă brânză rasă sau smântână, pentru mai multă savoare.
Secretul celui mai bun pește gătit
Toți știm că peștele este delicios, dar gătitul peștelui poate fi o provocare. Cum faci să îți iasă crocant, dar să rămână întreg și pe dinăuntru să fie fraged? În timp ce peștele la grătar sau la cuptor sunt modalități ideale de a găti acest preparat, cu siguranță cel mai ușor și delicios fel de a îl face este să-l rumenești într-o tigaie foarte fierbinte.
Totul începe prin a scoate peștele afară din frigider și a îl aduce la temperatura camerei cu aproximativ o oră înainte să intenționezi să-l gătești. Dacă pui peștele rece într-o tigaie fierbinte, acest lucru poate duce la scăderea temperaturii tigăii și la gătire neuniformă.
Când prăjiți un pește întreg nu șprot, puneți o felie de cartof crud sub coada acestuia. Apelând la acest truc, vă asigurați că partea subțire a peștelui nu va fi prea prăjită, în comparație cu restul produsului.
Condimentează peștele pe ambele părți cu sare și piper negru, care ajută la prevenirea lipirii. În plus față de condimente, sarea acționează ca o barieră între pește și grăsime și ajută la întărirea proteinelor din această scrumbie prăjită cu mălai.