Scriitorul Alexandru Petria a fost blocat pe Facebook din cauza unei poezii: De când au ajuns oamenii aceștia critici literari?

de: BZI.ro
12:18, 19 oct. 2022

Scriitorul Alexandru Petria și-a arătat nemulțumirea asupra faptului că i-a fost blocat contul de Facebook din cauza unei poezii publicate de acesta. Acesta se întreabă, retoric, cum de acești oameni au ajuns să fie critici literari.

În trecut, rețeaua de socializare a mai mai avut probleme de ordin juridic și a fost prinsă în mai multe scandaluri în special din cauza lipsei de protecție a datelor utilizatorilor.

Scriitorul Alexandru Petria a fost blocat pe Facebook din cauza unei poezii

Într-un text critic, scriitorul Alexandru Petria explică faptul că rețeaua de socializare Facebook l-a blocat pentru 30 de zile din cauza unei poezii publicate. Petria sublinează faptul că a mai fost blocat, în trecut, pentru comentariile politice, asta în condițiile în care Constituția României protejează dreptul la opinie:

” (…) Nu este de domeniul noutății că platforma socială a lui Mark Zuckerberg cenzurează discreționar opiniile politice. Personal, am fost blocat de nu știu câte ori pentru așa ceva. Am luat-o ca atare- de atâta sunt în stare, asta fac. Deși este total împotriva Constituției României, însă subiectul nu e de interes pentru parlamentari și guvernanți, ocupați îndeobște cu votarea majorării propriilor salarii, cu jocurile de culise și învârtelile afacerilor.

Faptul că, azi, am fost blocat pe Facebook, 30 de zile, pentru o poezie pe care am scris-o este deja prea mult. Nu mă revoltă cât sunt scârbit. S-a ajuns că versurile să nu respecte ”standardele comunității”… De când au ajuns oamenii aceștia critici literari, să decidă asupra unei opere literare?” explică scriitorul român.

Alexandru Petria are 54 de ani și este un scriitor român care a publicat numeroase opere de literare. Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Denia neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze scurte ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017), sunt doar câteva dintre lucrările pe care le-a publicat acesta. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.

Probleme mari pentru rețeaua de socializare

Nemulțumirile utilizatorilor sunt diverse, dar rețeaua de socializare a înregistrat unele probleme de ordin juridic. Amintim faptul că fondatorul companiei Meta, Mark Zuckerberg a fost audiat în 2018 în Senatul SUA pentru a răspunde la mai multe întrebări pe care parlamentarii americani le aveau. Compania Meta înregistrează mai multe procese pe rol, procese apărute în special din considerentul nerespectării politicilor de GDPR.

Ba mai mult, Frances Haugen, o fostă angajată la platforma de socializare a explicat faptul că managementul rețelei de socializare cunoaște cu exactitate faptul că rețeaua dăunează copiilor și că slăbește democrația. Ea l-a criticat pe Mark Zuckerberg pentru că deține un control larg, spunând că nu există „în prezent nimeni care să-l răspundă pe Mark în afară de el însuși”. Și ea a lăudat întreruperea masivă a serviciilor Facebook din urmă cu un an , care a afectat utilizatorii din întreaga lume. Așadar, Facebook l-a blocat pe scriitorul Alexandru Petria care a postat o poezie ce nu a fost pe placul rețelei de socializare. Acesta urmând să dea în judecată platforma.