Scoţia este prima ţară din lume care distribuie absorbante gratuite
Scoția a devenit prima țară din lume care a început să distribuie absorbante gratuite. MSP (Ministerul Sănătății Publice) a aprobat în unanimitate proiectul de lege pentru distribuţia gratuite de produse ce ţin de ciclul menstrual.
În prezent, autoritatea locală are obligația legală de a se asigura că articolele gratuite, cum ar fi tampoanele și tampoanele sanitare, sunt disponibile pentru „oricine are nevoie de ele”.
Proiectul de lege are ca scop prevenirea sărăciei
Proiectul de lege a fost introdus de Monica Lennon, MSP Labour. În 2016, ea face campanie pentru a pune capăt sărăciei.
Ea a spus că este o piesă legislativă „practică și progresivă” făcută cu atât mai vitală din cauza pandemiei de coronavirus.
Ciclul menstrual nu se opreşte din cauza unei pandemii și munca de îmbunătățire a accesului la tampoane, tampoane și reutilizabile esențiale nu a fost niciodată mai importantă”, a adăugat ea.
În Scoţia multe femei se confruntă cu dificultăţi materiale în achiziţionarea absorbantelor
Conform unei statistici făcute de Guvernul scoţian, multe femei care au venituri mici nu îşi pot permite să achiziţioneze tampoane sau alte obiecte de igiena sanitară pentru perioada în care se află în ciclul menstrual.
Un sondaj efectuat de mai mult de 2.000 de persoane de către Young Scot a arătat că aproximativ unul din patru respondenți de la școală, colegiu sau universitate din Scoția s-au străduit să acceseze produsele de acest fel.
Între timp, aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu și-au putut permite produsele specifice; 15% s-au străduit să le permită; și 19% s-au schimbat într-un produs mai puțin iefin şi mai puţin eficient din cauza costurilor, potrivit cercetărilor .
Pe lângă sărăcie, proiectul de lege abordează stigmatul perioadei. Cercetătorii spun că aceasta este o problemă în special pentru fetele tinere. S-a constatat că 71% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani s-au simțit jenat să cumpere produse de acest fel. Impactul asupra educației este un alt domeniu pe care proiectul de lege își propune să îl abordeze – cercetătorii constatând că aproape jumătate dintre fetele chestionate au ratat școala din cauza perioadei lor.
Proiectul de lege privind produsele periodice (furnizare gratuită) (Scoția) impune autorităților locale obligația legală de a se asigura că oricine are nevoie de produse periodice le poate obține gratuit.
32 de consilii ale țării vor decide ce aranjamente practice sunt puse în aplicare, dar trebuie să ofere „oricui are nevoie de ele” acces la diferite tipuri de produse de acest fel „în mod rezonabil ușor” și cu „demnitate rezonabilă”.
Un document de consultare a propus modelarea schemei pe sistemele de sănătate ale sistemului care funcționează deja pentru distribuirea prezervativelor gratuite . În zona NHS Greater Glasgow și Clyde, de exemplu, oricine dorește prezervative gratuite le poate solicita în locații, inclusiv cabinete medicale, farmacii și colegii și universități – sau, alternativ, pot completa o cerere pe un card, astfel încât să nu fie nevoie să întrebați verbal.
Schema va trebui să fie operațională în termen de doi ani de când legislația devine lege.
Guvernul a propus modificări semnificative la proiectul de lege, pe măsură ce a trecut prin parlament, ceea ce înseamnă că acum este susținut de toate partidele de la Holyrood.