Scortisoara: care sunt beneficiile tratamentului
Cine nu cunoaște parfumul scorțișoarei, acest condiment extras din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară din Ceylon?
Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei
Interesul terapeutic al scorțișoarei se datorează în principal proprietăților antivirale și stimulatoare ale uleiului său esențial. În India, precum și în Europa, scorțișoara este folosită pentru a „încălzi” corpul, adesea în asociere cu ghimbirul. Stimulează circulația, în special periferică. Este, de asemenea, un remediu clasic pentru tulburările digestive precum greață, vărsături și diaree, dar și împotriva durerilor musculare. Extractele de scoarță au acțiune antibacteriană și antifungică.
În timpul unei convalescențe, scorțișoara ameliorează tulburările digestive legate de anestezie. Este recomandata în special în caz de oboseală generalizată. Scorțișoara are si un interes ginecologic, planta poate favoriza debutul menstruației. În India, este utilizata ca contraceptiv după naștere. Dincolo de aspectul empiric și tradițional al tratamentelor pe bază de scorțișoară, cercetările care au fost efectuate în Japonia în anii 1980 au subliniat proprietățile sedative și analgezice ale aldehidei cinamice. Această substanță ar fi, de asemenea, eficientă împotriva hipertensiunii și pentru scăderea febrei.
Utilizări și preparate
Coaja interioară a scorțișoarei Ceylon este utilizată în diferite preparate. Se distilează pentru a extrage uleiul esențial. Scorțișoara poate lua și forma unei tincturi mamă. Pentru a o pregăti: macerați planta în alcool 80°, într-un vas închis timp de 10 până la 15 zile, apoi filtrați. În caz de gaze, luați 20 de picături în apă, de până la 4 ori pe zi. În infuzie, scorțișoara se folosește împotriva răcelii și gripei, se bea 1 cană de 2-3 ori pe zi. În pulbere, scorțișoara este utilizată în principal în India pentru a stimula digestia, se ia 1/4 linguriță diluată în apă de 2-3 ori pe zi.
Medicina pe bază de plante este folosită în medicina tradițională de secole. Eficacitatea și siguranța sa sunt încă dezbătute. Și din motive întemeiate, așa cum explică Organizația Mondială a Sănătății într-un raport din 1998, „un număr relativ mic de specii de plante au fost studiate pentru posibile aplicații medicale”. Ar trebui să adăugăm că, având în vedere riscurile posibile de efecte adverse, interacțiuni medicamentoase sau chiar toxicitatea anumitor plante, informați întotdeauna medicul dumneavoastră dacă utilizați în mod regulat medicamente pe bază de plante.