Scorțișoara, ca tratament: cele 10 virtuți miraculoase pentru sănătate

de: BZI.ro
06:37, 02 mart. 2021

Ne încântă papilele gustative în preparate dulci și sărate, dar scorțișoara are atât virtuți asupra bunăstării noastre psihice, cât și asupra sănătății noastre fizice. Stimulanta și antiseptica, scorțișoara este un condiment care s-a dovedit a fi un aliat valoros împotriva micilor afecțiuni ale vieții de zi cu zi.

Scorțișoara, ca tratament: cele 10 virtuți miraculoase pentru sănătate

Protejați-vă de îmbătrânire

Scorțișoara este renumită pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire datorită conținutului ridicat de antioxidanți, în special în taninuri. Acestea ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulelor noastre. Așadar, pentru a rămâne tineri, adăugăm scorțișoară în dieta noastră zilnică.

Lupți împotriva punctelor negre

Scorțișoara este un condiment care are proprietăți anti-bacteriene, ceea ce îl face eficient în îndepărtarea punctelor negre. Într-un castron, amestecați 2 lingurițe de miere și 1 linguriță de scorțișoară măcinată. Aplicați amestecul pe punctele negre și lăsați să acționeze aproximativ un sfert de oră. Această mască se poate face de două ori pe săptămână.

Reducerea zahărului din sânge

Scorțișoara, cunoscută și sub numele de „insulina omului sărac”, scade nivelul zahărului din sânge. Mai multe studii au arătat că o jumătate de linguriță de scorțișoară la o masă este suficientă pentru a reduce nivelul zahărului din sânge cu aproximativ 25%. Vești bune pentru persoanele cu diabet, în special de tipul 2.

Reduce colesterolul

Potrivit unui studiu pakistanez (2003), aportul zilnic de 1 până la 6 g de scorțișoară timp de 40 de zile ar scădea nivelul trigliceridelor cu 23 până la 30% și nivelul colesterolului rău (LDL) de la 7 la 27%. Cu atât mai multe motive pentru a adăuga o linguriță de scorțișoară în dieta noastră.

Pentru a stimula memoria

Consumul de scorțișoară crește producția de benzoat de sodiu în creier, un compus care funcționează direct asupra hipocampului, o zonă esențială pentru memorie și învățare. Scorțișoara protejează sau cel puțin poate reduce efectele bolii Parkinson sau Alzheimer.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare

Scorțișoara are multe efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, acest condiment are capacitatea de a crește circulația sângelui la persoanele supraponderale. Cu toate acestea, persoanele care sunt supraponderale, în special în zona abdominală, sunt, de asemenea, cele care sunt mai predispuse la tulburări cardiovasculare.

Chiar dacă consumul de scorțișoară nu poate reduce complet riscul bolilor cardiovasculare, nu neglijați virtuțile acestui condiment.

Pentru a ameliora durerile de gât

Proprietățile antibacteriene ale scorțișoarei o fac un remediu excelent pentru durerea în gât. Adăugați 1 sau 2 bețișoare de scorțișoară într-o jumătate de cană de apă clocotită timp de câteva minute, apoi turnați lichidul într-o ceașcă de ceai preferat.

Pentru dureri de stomac

Grecii și romanii au folosit pe scară largă scorțișoara pentru a stimula pofta de mâncare și a îmbunătăți digestia.

Combateți răcelile și gripa

Datorită conținutului său ridicat de cinamaldehidă, un puternic antifungic, antiviral, antiparazitar și antibacterian, scorțișoara ne poate ajuta să combatem răcelile și alte afecțiuni asemănătoare gripei. Pentru ca acestea să fie doar o amintire îndepărtată, încălziți o linguriță de scorțișoară într-un castron cu apă, cu 2 cuișoare. Odată bine amestecate, se ia de pe foc și se lasă să se absoarbă timp de 15 minute, adăugând puțină lămâie și miere.

Împotriva durerilor menstruale

Scorțișoara are proprietăți inflamatorii care sunt eficiente în reducerea durerii asociate cu crampele menstruale. Pentru aceasta, trebuie doar să turnați câteva picături de ulei esențial de scorțișoară pe o compresă caldă și să o aplicați pe stomac.