Scor spectaculos la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! Maia Sandu îl bate pe Igor Dodon

de: George Cristian
07:51, 02 nov. 2020

La alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu a înregistrat un scor spectaculos. Conform rezultatelor parţiale, după ce s-au numărat voturile din 99.30% dintre procesele verbale, Maia Sandu l-a bătut pe Igor Dodon.

Totuşi, pentru că niciunul dintre candidaţi nu a scos un scor de peste 50%, Igor Dodon şi Maia Sandu se vor întâlni în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Cu un procent de 35.87%, Maia Sandu l-a surclasat pe Igor Dodon care a obţinut un scor de 32.80%. În aceste condiţii, candidata partidului PAS cu înclinaţie proeuropeana, va ajunge în turul al doilea după ce a câştigat primul tur. Totuşi, momentan nu se cunosc cu exactitate alianţele care vor fi făcute. Candidatul de pe poziţia a 3-a, Renato Usatii a scos doar 16%.

Iată cum se prezentau scorurile politice obţinute de candidaţi la ora 05:44, după ce s-au numărat 99,30% dintre procese verbale procesate

Maia Sandu – 35,87%

Igor Dodon – 32,80 %

Renato Usatii – 16.96%

Violetă Ivanov -6.53%

Andrei Năstase – 3.26%

Octavian Ticu – 2,01 %

Tudor Deliu – 1,38 %

Dorin Chirtoaca – 1,19 %

Voturile din diaspora au plasat candidatul PAS pe primul loc

Deşi, iniţial, Igor Dodon avea un mic avans în fata Maiei Sandu, acest lucru s-a schimbat după ce s-au numărat voturile din diaspora. Aşadar, candidatul PAS a trecut pe primul loc, semn că diaspora din Rep. Moldova îşi doreşte un candidat pro europa. Primele Exit-Poll-uri la închiderea urnelor îl dădeau câştigător pe Igor Dodon cu un avans de peste 5% faţă de Maia Sandu. În diaspora Maia Sandu s-a imnpus categoric obţinând, după procesarea a 94,96% dintre procesele verbale, 69,62%. Pe locul doi a fost primarul din Bălţi, Usatîi Renato cu 17,63%. Igor Dodon a atras doar 3,69% dintre votaţii din diaspora.

În altă ordine de idei, nu se cunosc prea multe detalii despre viitoarele alianţe care se vor face în turul al doilea. În mod teoretic, dacă populaţia pro-europeana din Rep. Moldova nu se va uni, exista şanse mare ca Renato Usatii, un personaj controversat şi cu legături cu Moscova, să stabilească cine va fi preşedintele Rep. Moldova.

Cine este Igor Dodon

Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova, s-a născut în Sadova, Călăraşi, este căsătorit și are trei copii.

În timpul campaniei sale din 2016, printre numeroase promisiuni, Dodon a spus că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova. Mai mult, referitor la relaţia cu România, Dodon a dezvăluit că îşi doreşte să fie în relaţii bune cu țara noastră, dar va fi categoric „împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova”. Igor Dodon a mai stârnit un val de reacții atunci când a considerat că limba oficiala a Rep. Moldova este limba Moldovenească. Totuși, o decizie a Curții Constituționale a stabilit că limba oficială din Rep. Moldova este limba română. Un alt val de controverse a fost momentul în care, la o întâlnire cu Vladimir Putin, Igor Dodon a primit o hartă cu Republica Moldova care include și regiunea Moldova din România. Acest gest a fost un semn că visul lui Igor Dodon este departe de cel european.