Schimbările de imagine și curățenia din Iași, oferite ca exemplu demn de urmat pentru marile orașe din România

de: Vlad Alexa
04:00, 29 iun. 2020

Schimbările de imagine și curățenia din Iași sunt oferite ca exemplu de bună practică pentru marile orașe din România. Reprezentanții organizației ColectareSeparată au rămas impresionați de modul în care arată municipiul Iași și evoluția făcută în ceea ce privește managementul deșeurilor

Schimbările de imagine și curățenia din Iași au fost oferite ca exemplu de urmat pentru marile orașe din România. La finalul săptămânii trecute, oficialii organizației ColectareSeparată au făcut o vizită la nivelul orașului și județului Iași, aceștia fiind profund impresionați de evoluția înregistrată în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și curățenia.

„Primăria Municipiului Iași merită o rundă de aplauze, în frunte cu primarul și directorul companiei de salubritate Salubris. Dincolo de curățenia exemplară a orașului, care te face să te simți ca într-o casă curată înainte de Paști, am văzut proiecte prin care Iașul implementează azi colectarea separată, la punct fix într-adevăr (stradal), dar care sunt mult mai mult decât, sincer, mă așteptam. Am fost în întâlnire primiți și de primarii zonei motropolitane Iași și am aflat că o primărie de lângă Iași a implementat colectarea separată pe 4 fracții, din poartă în poartă, cu rezultate remarcabile”, au explicat reprezentanții organizației ColectareSeparată.

În urma întâlnirii s-a stabilit faptul că va fi începută implementarea mai multor proiecte-pilot atât în Municipiul Iași, cât și în cea mai mare comună din Județul Iași, Miroslava, prin care va exista colectare separată din poartă în poartă. Astfel, cetățenii vor primi infrastructura mică (sacii de colectare) gratuit pentru a începe să demonstreze tuturor că ieșenii sunt un exemplu demn de urmat.

Punctele de colectare separată din județul Iași sunt la distanțe prea mari

În cadrul întâlnirii care a avut loc cu reprezentanții Consiliului Județean Iași au fost discutate subiecte despre managementul deșeurilor medicale, scăderea costurilor cu managementul acestora și finanțările disponibile prin POIM și AFM.

„Am intrat în problema spinoasă a colectării separate. Aici, am lăudat din nou curățenia județului, cât am reușit să vedem pe drumul național, dar am reclamat distanța dintre punctele de colectare separată din comune, de peste 1 km”, au mai explicat reprezentanții organizației ColectareSeparată.

Se va face colectare din poartă în poartă în comunele din județul Iași

Oficialii ADIS și cei ai Girexim, operatorul serviciului de transport deșeuri în județul Iași, și cei ai stațiilor de sortare au fost extrem de receptivi la noile propuneri.

„Am decis cu toții că vom începe și în județ un program intens de implementare a colectării din poartă în poartă și că vom face tot posibilul să asigurăm sacii de colectare cetățenilor județului. Mai mult, am discutat și despre cadrul multianual 2021-2027, unde Iașul își dorește să facă un proiect demn de un județ curat, să asigure cetățenilor o reciclare completă, o tratare a deșeurilor organice și transformarea lor în bio GNC și mai ales să diminueze cantitățile depozitate la groapă. Bineînțeles, și aici, sistemul vechi, bazat pe consultanța JASPERS, a fost nefuncțional, a avut nevoie de multe modificări pentru a deveni cât de cât funcțional”, mai spun oficialii organizației.

Organizația ColectareSeparată vine în sprijinul autorităților, al companiilor și cetățenilor să îi ajute să implementeze colectarea separată a deșeurilor municipale.

„Iașul a demonstrat că se poate, că acolo unde există voință, totul este posibil. Ca atare, asteptăm să vedem cum vor decurge lucrurile mai departe, să vedem primul sistem-pilot în județ de colectare din poartă în poartă pe lângă cel existent deja și să arate și județul Iași că este exemplu”, sunt de părere reprezentanții ColectareSeparată.