Schimbări radicale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Iată cine sunt noii prorectori și ce atribuții au aceștia: „Vom avea în vedere și activități creative” – FOTO

de: Ștefana Șovea
02:00, 16 apr. 2024

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a prezentat, ieri, 15 aprilie 2024, Senatului UAIC echipa de prorectori pentru mandatul 2024-2029. Prorectoratele au fost reorganizate, a fost înființat unul nou, iar pe lista actuală de prorectori nu se regăsește niciunul dintre cei anteriori.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are o nouă echipă managerială

Ieri, 15 aprilie 2024, pentru Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” a fost o zi importantă. Rectorul instituției, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a prezentat noua echipă managerială.

Astfel, prorectorii validați de Senatul UAIC sunt: conf. univ. dr. Ionuț Nistor pentru activitatea didactică, formare continuă și patrimoniu muzeal, prof. univ. dr. Romeo Iulian Olariu pentru cercetare științifică, dezvoltare, inovare și transfer de cunoștințe, prof. univ. dr. Ioana Maria Costea pentru legislație, finanțare, strategie și dezvoltare instituțională, prof. univ. dr. Nicoleta Laura Popa pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, prof. univ. dr. Adrian Iftene se va ocupa de dezvoltarea infrastructurii informaționale și relația cu studenții, mediul economico-social și comunitatea Alumni, prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu pentru resurse umane, managementul calității și activități culturale, iar conf. univ. dr. Lilian Niacșu se va ocupa de stațiuni didactice și de cercetare, filiale și extensii universitare, învățământ preuniversitar.

Iată ce atribuții au noii prorectori ai UAIC

Prof. univ. dr. habil. Adrian Iftene are atribuții legate de informatizare, relația cu mediul economic, alumni și activitățile cu studenții.

„Atribuții noi, va fi mai mult de muncă, în comparație cu poziția de decan pe care o aveam, dar suntem obișnuiți cu munca, așa că ne pregătim pentru ceea ce urmează. Atribuțiile mele sunt legate de informatizare, relația cu mediul economic, alumni și activitățile cu studenții”, declară prof. univ. dr. habil. Adrian Iftene, prorector.

Conf. univ. dr. habil. Lilian Niacșu se ocupă, de mai bine de 12 ani, cu stațiunile de cercetare ale UAIC, iar noua funcție pe care o ocupă are strânsă legătură cu ceea ce a făcut până ieri, 15 aprilie 2024.

„Prorectoratul se ocupă cu stațiunile de cercetare ale UAIC, filialele și extensii. Fiecare prorectorat are mai multe atribuții, în cazul de față, este un prorectorat care a fost restructurat și care se ocupă exact cu ceea ce am punctat deja. Consider că este un domeniu de activitate extrem de important, eu, fiind geograf, iar în ultimii 12 ani m-am ocupat de stațiuni de cercetare, din diferite poziții. În momentul de față, este o suprapunere fericită a activității din ultimii ani”, spune conf. univ. dr. habil. Lilian Niacșu.

Conf. univ. dr. Ionuț Nistor a fost, până ieri, 15 aprilie 2024, director de departament la Facultatea de Istorie, iar de acum se ocupă cu activitatea didactică, formarea continuă și patrimoniul muzeal.

„Până ieri, am fost director de departament la Facultatea de Istorie și cele două funcții au foarte multe în comun pentru că ambele se ocupă de programe didactice, de state de funcții, de planuri de învățământ, deci există o anumită expertiză în acest domeniu. Acum, sunt la un alt nivel, pentru că manageriez întreaga universitate, nu doar facultatea, deci asta ar fi diferența față de ceea ce am făcut până acum. Este vorba de amplitudinea funcției, și nu de conținut, mai exact”, spune conf. univ. dr. Ionuț Nistor, prorector.

Prof. univ. dr. habil. Nicoleta Laura Popa a fost prodecanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, iar de ieri, 15 aprilie 2024, se ocupă cu relaţiile internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare ale UAIC.

„Până ieri, am fost prodecan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și gestionam activitățile de cercetare și de relații internaționale. Cumva sunt familiarizată, de multă vreme, cu relațiile internaționale, dar la nivelul facultății, în mod evident, la nivelul universității discutăm despre atribuții care privesc toate facultățile. Vom avea în vedere și activități creative în privința relațiilor internaționale, prin atragerea de profesori și cercetători străini cu care să intri în contact, mai ales studenții noștri, pentru că nu toți pot beneficia de mobilități, însă toți au nevoie de experiențe internaționale, pentru a-și fundamenta deciziile privind cariera, într-o lume care este globalizată”, declară prof. univ. dr. habil. Nicoleta Laura Popa, prorector.

Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, prof. univ. dr. Romeo Iulian Olariu și prof. univ. dr. Ioana Maria Costea nu au putut fi contactați de reporterii BZI.