Schimbări radicale în licee și colegii din Iași! Mii de elevi și părinți trebuie să urmărească aceste informații
Încă din anul școlar 2022-2023 o serie de schimbări radicale vor avea loc în licee și colegii din Iași! În întreg sistemul de învățământ preuniversitar vor avea loc reorganizări. Astfel, pe fondul faptului că piața muncii solicită meseriași, absolvenți de învățământ profesional și unitățile educaționale vor fi nevoite să-și reorganizeze oferta
Anul școlar 2022-2023 vine cu o serie de schimbări radicale, ce vor avea loc în licee și colegii din Iași! Sistemul de învățământ preuniversitar este în plină reorganizare. Pe fondul faptului că piața muncii solicită meseriași, abolvenți de învățământ profesional și unitățile educaționale își reorganizează oferta. Mii de elevi și părinți trebuie să urmărească aceste informații. Concret, criza de muncitori calificați precum: mecanic auto, tinichigiu, sudor, zidar, faianțar, bucătar, patiser, a făcut ca cele mai multe licee și colegii tehnice, respectiv industrale din Iași să solicite din ce în ce mai multe locuri pentru a forma clase pe sistemul vechilor școli profesionale.
Pe acest plan, datele din anul 2021 arată că din totalul opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a, formulate pentru învăţământul profesional, cele profesionale au fost de 2.413, reprezentând 8,57 la sută. Asta pentru clase din cadrul învăţământului profesional de stat şi dual.
Schimbări în licee și colegii din Iași! Detalii pentru mii de elevi și părinți
Așadar, după ce în ultimii ani învățământul profesional dual din județul Iași a fost dezvoltat (prin proiecte pilot) la Colegiul Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Iași, Colegiul Tehnic ”I.C.Ștefănescu” Iași și la Liceul Tehnologic de Tranporturi și Construcții Iași, acesta va continua a fi implementat în și mai multe unități de învățământ preuniversitar. Un exemplu în acest sens este primul liceu care a promovat şi implementat învățământul dual în Iași, pe specializarea ”comerciant-vânzător” (de acum patru ani), iar gradul de promovare la examenul de Bacalaureat în 2021 a fost de 95,58 la sută. Este vorba de Colegiul Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu”.
” Îndrumați de 80 de cadre didactice, cei 1.260 de elevi urmează specializări adaptate nevoilor mediului local şi regional, unde se înregistrează un trend ascendent pentru activitățile de turism şi restaurație sau pentru cele economice şi de comerț”, arată prof. Laura Cârstea, director la ”Virgil Madgearu”.
Majoritatea locurilor sunt disponibile în mediul rural, dar și în Municipiul Iași, la colegiile tehnice și liceele tehnologice
De precizat că, pentru anul școlar 2022-2023, la un număr de 8.045 de elevi de clasa a VIII-a vor fi alocate peste 3.000 de locuri în această zonă educațională. Aici, reprezentanţii operatorilor economici din domeniul Mecanică, Industrie textilă şi pielărie, Alimentaţie publică, Comerţ au înţeles necesitatea unei strânse colaborări școală-operator economic, în vederea formării unor competente profesionale specifice şi au solicitat unităţilor de învăţământ şcolarizarea elevilor pentru anumite calificări, în sistem dual. Apoi, majoritatea sunt disponibile în mediul rural, dar sunt și din Municipiul Iași, precum colegiile tehnice: ”Gheorghe Asachi”, ”Ioan C. Ștefănescu”, ”Mihail Sturdza” sau ”Virgil Madgearu”, de Mecatronică și Automatizări, ”Dimitrie Leonida”, ”Petru Poni”, Transporturi și Construcții sau de Electronică și Telecomunicații ”Gheorghe Mârzescu”.
Pe de altă parte, în mediul rural sau în afara orașului Iași, locuri vor fi în unitățile de învățământ preuniversitar precum: Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” din Târgu-Frumos, Liceul Tehnologic Hârlău, Școala Profesională ”Ștefan cel Mare” din Cotnari, Școala Profesională din Cozmești, școlile profesionale din Gropnița, Focuri și Fântânele, Lespezi sau Lungani, Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava, Liceul Tehnologic ”Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei.
Ordinul de ministru ce cuprinde calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual, pentru anul școlar 2022-2023, a fost publicat. Pentru învățământul profesional, procedurile încep pe 1 Martie, cu anunțarea Metodologiei de organizare a probei de verificare a cunoștințelor de Limbă modernă sau maternă, iar întregul proces de admitere se încheie pe 10 august, când sunt transmise rezultatele repartizărilor și redistribuirilor. Situația este similară admiterii în învățământul dual de stat pentru calificări profesionale de nivel 3.