Schimbări neașteptate pe piața imobiliară! De ce apartamentele nu mai prezintă interes pentru români

de: BZI.ro
08:00, 25 apr. 2024

Schimbări neașteptate pe piața imobiliară! În rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendinţă în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieţei, birouri şi spaţii comerciale, dar și proiecte rezidențiale pentru închiriere. Iată de ce apartamentele nu mai prezintă interese pentru români.

Schimbări neașteptate pe piața imobiliară!

Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanţare (26%), urmate de cele care implică achiziţia de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, şi de comercializare (18%).

Investitorii intenţionează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceştia se aşteaptă ca eficienţa portofoliului lor să se îmbunătăţească, de două ori mai mulţi decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidenţial (21%), arată un studiu recent.

Tot mai mulți dezvoltatori investesc în spații comerciale sau spații de închiriat, după ce s-a observat o ușoară scădere a vânzărilor de apartamente. Românii preferă chiria, iar pentru a avea propria locuință, mulți optează pentru împrumuturile la bancă.

Ce trebuie să știe românii care vor să își cumpere o locuință

Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Românii preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Pentru a obține un astfel de credit, solicitantul trebuie să prezinte documente care să ateste că este în măsură să construiască imobilul. Valoarea maximă a unui credit ipotecar este în general de aproximativ 75-85% din valoarea imobilului ipotecat.

Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect. Valoarea creditului se stabilețște ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului. Un credit ipotecar  pe o perioadă lungă va avea rata lunară mai mică decât o chirie plătită până în momentul accesării împrumutului la bancă.

Majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm.  Evoluția pieței de creditare în primele luni ale acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare. Cele mai multe persoane care fac o achiziție cu credit ipotecar pentru a deține propria locuință au vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie.