Schimbări la ajutorul de încălzire! Ce vor face pensionarii care au primit pensii mai mari?

de: BZI.ro
16:05, 17 sept. 2024

Sunt anunțate mai multe schimbări la ajutorul de încălzire, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat ce vor face pensionarii care au primit, după recalculare, pensii mai mare.

Pentru ajutorul de încălzire sunt necesare îndeplinirea mai multor criterii. Statul român acordă anual un stimulent pentru plata facturilor pe timp de iarnă.

Schimbări la ajutorul de încălzire! Ce vor face pensionarii care au primit pensii mai mari?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că seniorii ale căror pensii au crescut în urma recalculării vor continua să primească ajutor pentru încălzire. El a precizat că noile sume rezultate din recalcularea pensiilor nu vor afecta dreptul la acest sprijin, rămânând valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Prin această măsură, guvernul dorește să asigure că un număr cât mai mare de pensionari va continua să beneficieze de ajutor în perioada următoare.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie (fie că este vorba de energie termică, gaze naturale, energie electrică sau alte surse) vor fi acordate și în iarna 2024-2025.

El a subliniat că, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, majorarea pensiilor nu va fi luată în considerare la stabilirea dreptului la aceste forme de sprijin. Pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie dinaintea recalculării pentru a beneficia de ajutor, iar măsura va fi aplicată în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.

Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, este necesară depunerea unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, însoțite de documentele justificative. Acestea includ actele de identitate ale titularului și ale membrilor familiei, cum ar fi buletinul de identitate (B.I.), cartea de identitate (C.I.), cartea electronică de identitate (C.I.P.), pașaportul (P), permisul de ședere temporară (P.S.T.), permisul de ședere permanentă (P.S.P.) sau documentul de identitate (D.I.).

Se va adăuga și o copie a facturii de energie termică, gaze naturale sau energie electrică, în funcție de sursa de încălzire utilizată.

De asemenea, este necesar să fie prezentate acte care atestă dreptul asupra locuinței, precum contractul de vânzare-cumpărare, contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere sau clauză de habitație, contractul de închiriere, contractul de comodat, certificatul de moștenitor sau actul de succesiune.

Care sunt condițiile pentru a solicita ajutor de încălzire?

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat pe baza venitului net lunar, calculat per membru de familie sau pentru persoanele singure, conform celor precizate de Ministerul Muncii. În stabilirea acestui ajutor, se iau în considerare toate veniturile nete obținute de persoana în cauză sau de membrii familiei, în luna precedentă celei în care se solicită sprijinul pentru încălzire.

Veniturile luate în calcul sunt similare cu cele pentru ajutorul social și includ salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte beneficii din asigurări sociale și indemnizații speciale. Totuși, există câteva excepții, printre care alocația pentru susținerea familiei, alocația de stat pentru copii, bugetul personal complementar lunar și prestațiile sociale pentru protecția drepturilor persoanelor cu handicap. De asemenea, bursele școlare și stimulentul educațional sub formă de tichete sociale pentru copiii din familii defavorizate nu sunt incluse.

Alte venituri excluse sunt sprijinul financiar acordat prin programul „Bani de liceu”, veniturile ocazionale obținute de zilieri, precum și sumele acordate de la bugetul de stat sau local cu titlu de despăgubire sau sprijin financiar pentru situații excepționale. Aceste schimbări la ajutorul de încălzire vin în contextul în care, de la 1 septembrie vor fi mai mulți pensionari care vor beneficia de pensii mărite și ar fi putut să nu se încadreze în condiții.