Schimbări importante la RAR! Toți șoferii trebuie să țină cont de această regulă
Schimbări importante la RAR! Pentru o programare la RAR, conducătorii auto au de respectat câțiva pași importanți. Cei care introduc date eronate în sistem pot pierde programarea la RAR. Toți șoferii trebuie să țină cont de această regulă.
Schimbări importante la RAR!
Pentru o programare la RAR, conducătorii auto trebuie să țină cont de noile reguli. Astfel, datele introduse în sistem trebuie să fie cele corecte. În caz contrar, șoferii vor pierde programarea. După implementarea noilor reguli, datele privind identificarea autoturismului trebuie introduse cu atenție în sistemul RAR. Seria de șasiu, ora sau data programării, precum și reprezentanța vizată vor fi comunicate operatorilor call center sau introduse în baza de programări. În situațiile în care cerințele nu sunt respectate, șoferii pot pierde programarea.
„Orice eroare legată de seria de șasiu, ora și data programării, reprezentanța aleasă sau activitatea selectată atrage după sine imposibilitatea efectuării prestației. Mai exact, atunci când faceți programare online sau cu ajutorul operatorilor noștri ”call center”, verificați acuratețea datelor furnizate, altfel, odată ajunși la programare nu veți putea beneficia de prestarea activității. Mai multă atenție vă va scuti de un drum făcut degeaba până la reprezentanța noastră.”, au anunțat reprezentanții Registrului Auto Român.
Conform reprezentanților RAR, sistemul informatic nu permite parcurgerea întregului proces, în cazul în care sunt identificate anumite erori.
Noi reguli la ITP
Au intrat în vigoare reguli stricte la ITP din această toamnă. Este vorba despre valabilitatea și costul ITP-ului, care diferă în funcție de tipul și vechimea autovehiculului. Se schimbă regulile și în cazul în care inspecția mașinii relevă probleme majore. Proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină la service cu documentele necesare pentru o nouă evaluare.
Principalele componente verificate la ITP sunt:
- Sistemul de frânare (discuri și plăcuțe).
- Conductele de frână.
- Sistemul de direcție.
- Anvelopele.
- Caroseria pentru rugina vizibilă.
- Toate luminile (faruri, semnalizare, lumini de frână).
- Starea parbrizului și ștergătoarele.
- Combustibilul și uleiul de motor.
- Funcționarea corectă a centurilor de siguranță și a claxonului.
Legea interzice circulația cu mașina avariată mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei, iar nerespectarea acestei reguli poate duce la pierderea dreptului de a circula pe drumurile publice cu vehiculul respectiv. Șoferii care nu respectă aceste reguli esențiale de siguranță rutieră riscă amenzi drastice. Din acest motiv, ITP-ul este important pentru a depista problemele grave ale mașinii. Orice șofer trebuie să se asigure că mașina este în conformitate cu regulile de circulație, cu condiția să nu încalce vizibil normele de siguranță.
Valabilitatea ITP-ului și prețul diferă în funcție de mașină. Prețul pentru ITP variază între 110 și 200 de lei, în funcție de service-ul ales și de tipul autovehiculului.
- Mașini noi: ITP valabil 3 ani.
- Autovehicule cu mai puțin de 8 locuri: ITP valabil 2 ani.
- Mașini mai vechi de 12 ani: ITP valabil 1 an.
- Taxiuri și autovehicule cu mai mult de 8 locuri: ITP valabil 6 luni.
- Autovehicule destinate transportului de mărfuri cu masa totală maximă mai mare de 3.500 kg: ITP valabil 1 an.
- Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri: ITP valabil 2 ani.
Recent, s-au schimbat regulile și la RAR. Șoferii se pot programa online, dar trebuie să fie atenți la corectitudinea datelor mașinii introduse pe platformă. În caz contrar, șoferii vor pierde programarea la RAR.