Prima pagină » Actualitate » Schimbarea de paradigmă. Ce aduce ea?
Schimbarea de paradigmă. Ce aduce ea?

Schimbarea de paradigmă. Ce aduce ea?

25 nov. 2019, 11:07,
Sorin Rosca Stanescu în Actualitate

După înfrângerea catastrofală de la prezidențiale, pentru PSD nici viitorul nu mai e ce-a fost odată. Iar pentru PNL, în formula tandemului Iohannis-Orban, începe o aventură, care literalmente angajează direcția în care se îndreaptă acest stat. Și din această perspectivă consecințele sunt previzibile, decisive și e important să le consemnăm.

Pentru prima dată în istorie, PSD e literalmente îngenuncheat într-o cursă prezidențială, într-o manieră care nu are cum să nu-și producă consecințele și asupra celorlalte două runde de alegeri. Locale și parlamentare. Și unde mai pui că sunt posibile și alegeri parlamentare înainte de termen. Peste doar câteva luni. Astfel încât acestui partid nu-i mai rămâne practic timpul fizic pentru a se reorganiza.

Toți președinții PSD care au pierdut alegerile, chiar și la mustață, chiar și prin fraudă, au fost maziliți. Viorica Dăncilă însă a pierdut la scor. Și este doar parțial vinovată. În plus, nu mai există timpul fizic pentru decapitarea și reorganizarea înainte de alegeri a partidului. Așa că doar introducerea uluitoare, sulfuroasă și scandaloasă a lui Gabriel Oprea în staff-ul partidului ar mai putea precipta lucrurile.

Să lăsăm însă de-o parte PSD. Așa cum l-au lăsat și o bună parte dintre alegătorii săi. Să vedem ce se întâmplă dincolo de PSD. Prima consecință, dar nu și cea mai importantă a rezultatelor de ieri, este posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare înainte de termen.

Rareș Bogdan anunță cât se poate de ferm alegeri parlamentare anticipate peste câteva luni. Adică simultan cu alegerile locale. În ideea că PNL este pe val și nu are decât de câștigat precipitând lucrurile, atâta timp cât PSD rămâne într-o stare de buimăceală în urma loviturilor primite. Suprapunerea parlamentarelor înainte de termen peste alegerile locale s-ar putea să coste imens Partidul Social Democrat.

Sunt două curente de opinie. Spun unii că anticipatele sunt imposibil de realizat, pentru că în acest scenariu parlamentarii ar urma să accepte de bună voie să-și scurteze mandatul cu aproape un an și, scurtându-l, ar renunța la pensia suplimentară. Nu este însă chiar așa. Legea privind pensiile suplimentare poate fi modificată astfel încât acest impediment să nu mai existe. Cât privește scurtarea mandatului, două partide care sunt pe val, PNL și USR ar putea să le ofere deputaților și senatorilor garanția că se vor regăsi pe locuri eligibile pe viitoarele liste de parlamentari. Și mai sunt suficiente rezerve și pentru alții, al căror vot va fi necesar pentru declanșarea anticipatelor.

Orban cel Bun, cum îl denumesc protectorii din UE, ar urma să demisoneze. După care Iohannis cel Nou, așa cum a fost anunțat de Rareș Bogdan, ar nominaliza-o pe Mama Omida Unu în poziția de premier. Conform scenariului, nu va primi voturile necesare. Urmează Mama Omida Doi. Cu același rezultat. După care, conform Constituției, Parlamentul e dizolvat și se trece la alegeri înainte de termen. Care, prin forțarea Constituției, se transformă în anticipate. Este un scenariu fezabil, deși dificil, pe care liberalii îl au în vedere.

A doua consecință este profundă și pe termen lung. Aparent, putem spune că domnul Klaus Iohannis a câștigat, așa cum toată lumea se aștepta, un al doilea mandat cu sprjinul PSD, care nu s-a priceput să lupte, cu sprijnul unui milion de voturi venite de peste hotare și a unui alt milion de voturi din țară, date în condiții de deplasare. Și cu ajutorul neprecupețit al singurei unități militare din Europa care numără voturi, faimosul STS, ale cărui pânze tocmai fuseseră din nou umflate de doamna Viorica Dăncilă. Parcă dinadins.

Deci avem în persoana lui Klaus Iohannis un președinte încă cinci ani. La butoane la Palatul Victoria avem partidul său. În funtea căruia este Orban cel Bun. În Parlament există o majoritate relativă în jurul PNL, care se poate transforma într-o majoritate absolută în urma anticipatelor. În CSM deja avem informații că lucrurile se schimbă, instituția revenind cu rapiditate la vechile practici. În urma unor reevaluări, pe care și le-au făcut membrii secțiilor de procurori și judecători în funcție de scorul de la alegeri. Așadar toate puterile constituționale ale statului se mișcă și se aliniază în trena lui Klaus Iohannis. Aceasta este însă doar o aparență.

În esență, situația este fundamental diferită. Pe Orban cel Bun l-a luat gura pe dinainte. Și de peste hotare a lansat nucleara. Guvernul Dăncilă a trebuit dat cu rapiditate cu roțile în sus și instalat un Guvern liberal, pentru că astfel a putut fi schimbat raportul de forțe la nivel european în favoarea popularilor. Prin desemnarea unui comisar european în persoana doamnei Adina Vălean, care face parte din această familie.

Prin urmare, o mișcare politică de mare anvergură și cu consecințe serioase în plan intern este declanșată, conform domnului Orban, din rațiuni care țin de jocurile de putere la nivel european. Orban cel Bun, cum este el supranunumit de către oficialii europeni, pentru a se face distincția între el și Victor Orban al Ungariei, care a devenit indezirabil, întrucât se luptă pentru suveranitatea și interesul național al acestui stat, Orban cel Bun deci, Ludovic Orban acționează în sens contrar.

Fapt confirmat în mod straniu și involuntar chiar de către Traian Băsescu, în urmă cu câteva zile când, senin, a declarat că el și membrii PMP trebuie să voteze cu Klaus Iohannis, întrucât altfel ar trăda interesele marii famili a Popularilor Europeni. Ei bine, această închinare a României, aparent în fața Popularilor Europeni, în realitate în fața celor care conduc această familie politică, în primul rând Germania doamnei Merkel, este una dintre cele mai importate consecințe ale scutinului electoral din ultima duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`