Schimbare radicală la admiterea 2020! La nivel de specializări, în facultăți din Iași, cei mai mulți absolvenți de liceu și-au schimbat opțiunile în plină criză de COVID-19

de: evelina.chitoroaga
02:00, 21 sept. 2020

Schimbări radicale pentru absolvenții de liceu din Iași, la nivelul alegerii de specializări în facultăți, în plină criză de COVID-19! Față de ultimii zece ani, în marile universități din Iași, o mare parte din candidați s-a orientat către domenii care au o legătură directă cu combaterea noului Coronavirus! Este vorba de Biologie, Fizică, Chimie, Psihologie, Medicină, Agricultură, Zootehnie, Medicină veterinară. De asemenea, în contextul crizei economice și a mutațiilor de pe piața muncii și a serviciilor, Ingineria Electrică și Energetică, IT-ul, Inginerie și Informatică Economică, Mecanică, Construcții și Instalații sau Design Industrial și Managementul Afacerilor i-au determinat pe liceeni să aleagă asemenea programe de studii

La nivelul alegerii de specializări, în facultăți din Iași au fost constatate schimbări radicale în deciziile absolvenților claselor a 12-a!

Comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în ultimul deceniu și în plină criză de COVID-19, o mare parte din candidați s-a orientat către domenii și specializări care au legătură directă cu combaterea noului Coronavirus! În consecință, interesul a fost crescut pentru Biologie, Fizică, Chimie, Psihologie, Medicină, Agricultură, Zootehnie, Medicină veterinară. De asemenea, în contextul crizei economice și a mutațiilor de pe piața muncii și a serviciilor, tinerii au ales și Ingineria Electrică și Energetică, IT-ul, Inginerie și Informatică Economică, Mecanică, Construcții și Instalații sau Design Industrial și Managementul Afacerilor.

La admitere 2020, în facultăți din Iași, cei mai mulți absolvenți de liceu și-au schimbat opțiunile în plină criză de COVID-19

Spre exemplu, concurența a fost și de peste zece candidați pe loc la unele facultăți din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Astfel, cea mai căutată specializare la admiterea organizată la „Cuza” a fost Kinetoterapie și motricitate specială, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS), unde s-a înregistrat o concurență de 10.71 candidați pe un loc bugetat. În top-ul specializărilor cu cea mai mare căutare au figurat: Dreptul cu 5.08 candidați pe un loc bugetat, Educație fizică și sportivă cu 4,26 candidați pe un loc bugetat, Cibernetică, statistică și informatică economică cu 4,12 candidați pe un loc bugetat, Psihologie și Informatică cu 4,06 candidați pe un loc bugetat.

De asemenea, Biologia a avut și peste 1,5 candidați pe loc bugetat, dar și Fizica și Chimia au reprezentat un interes crescut pentru candidați. Astfel, specialiștii consideră că universitățile trebuie să pregătească și specialiști în educație, experți în biodiversitate și siguranță alimentară.

„Va fi nevoie de juriști, dar și de economiști specializați în fuziuni și achiziții, în reorganizări, precum și în recrutare și studii de piață. Universitățile vor fi performante pe piața educației dacă vor aduce pe piață studenți și absolvenți care cunosc realitatea și își pot găsi cu ușurință un loc de muncă, deoarece nu au educație de «porțelan», ci sunt pregătiți pentru viitor”, transmite prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La admiterea de toamnă, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, o surpriză a fost Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași a încheiat sesiunea admiterii de toamnă cu un record. La sesiunea din această toamnă au fost cu 200 de candidați mai mulți față de numărul de locuri bugetate scoase la concurs, înregistrându-se și cei mai mulți candidați înscriși pe locurile cu taxă din ultimii zece ani. În mod concret, sunt 500 de candidați pe cele 307 de locuri bugetate scoase la concurs la ciclul de licență, fiind și 154 de candidați pentru locurile de la taxă.

Cele mai multe au fost depuse la Facultatea de Mecanică – circa 110 dosare la buget și 44 la taxă, la Facultatea de Construcții și Instalații – 84 de dosare la buget și 64 la taxă. O surpriză a admiterii de anul acesta se remarcă la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor, care se afla pe locul al treilea în locul preferințelor admiterii de toamnă, cu 73 de dosare la buget și 12 la taxă.

„A fost o admitere foarte bună, cu un număr suficient de candidați, distribuiți pe toate cele 11 facultăți ale Universității; există un interes foarte divers în așa fel încât, lăsând deoparte domeniile tradiționale de mare atractivitate, aceștia s-au orientat către toate facultățile Universității, după cum se vede și din numărul mare de candidați din toamnă. Este esențial acest interes către toate domeniile tehnice pentru că fiecare are zona de interes în piața muncii, în tot peisajul acesta economic la nivel național”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității.

USAMV Iași a finalizat cu succes admiterea de toamnă

Și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a finalizat cu succes admiterea de toamnă 2020 la studiile de licență și masterat. În cele patru zile dedicate înscrierilor, la USAMV Iași și-au depus dosarele, atât on-line, cât și la sediul facultăților, peste 440 de candidați pe 74 locuri finanțate de la buget și 122 cu taxă. Cea mai mare concurență a fost înregistrată la Facultatea de Agricultură, unde au fost 3,5 candidați pe un loc, la mare căutare fiind specializările din cadrul Ingineriei produselor alimentare, Agronomiei, Managementului și dezvoltării rurale. În top urmează Facultatea de Zootehnie cu aproape trei candidați pe loc, Facultatea de Medicină Veterinară cu 2,44 candidați pe loc, dar și Facultatea de Horticultură, unde au fost aproape doi candidați pe un loc.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, la specializarea Medicină au fost 4.22 candidați pe un loc la buget

Firesc, și la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a fost o concurență mare. Astfel, la Medicină concurența a fost de 4,22/loc bugetat, la Asistență Medicală Generală o concurență de 5.57/loc bugetat, la Nutriție și Dietetică o concurență de 5.00/loc bugetat, la Medicină Dentară o concurență de 3.21/loc bugetat, la Asistență de Profilaxie Stomatologică o concurență de 0.89/loc bugetat, Tehnică Dentară o concurență de 2.60 /loc bugetat, la Farmacie o concurență de 0.77/loc bugetat, la Bioinginerie medicală o concurență de 1.52/loc bugetat, iar la Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare o concurență de 2.36/loc bugetat.