Schimbare pe piața muncii! Ce se întâmplă cu contractele de muncă part-time în România
Schimbare pe piața muncii! O statistică recentă a arătat că unul din cinci angajați europeni lucrează pe contracte part-time. Iată ce se întâmplă cu contractele de muncă part-time în România.
Schimbare pe piața muncii!
Contractele de muncă part-time sunt preferate de părinți peste tot în Europa, pentru că le lasă mai mult timp cu copiii, însă în România taxarea la normă întreagă a dus la desființarea a peste 100 de mii de astfel de locuri de muncă. Prin urmare, România este codașă la numărul de ccontracte de muncă part-time.
În România, chiar dacă angajatul lucrează mai puțin de opt ore, un contract part-time este taxat la normă întreagă, în cazul în care câștigul este sub salariul minim pe economie. În cazul în care o persoană are mai multe contracte part-time, taxarea se face la orele lucrate. Potrivit unui studiu recent, România e pe penultimul loc la numărul de contracte part-time. La nivel european, însă, realitatea este puțin diferită. Aproape unul din cinci angajați europeni lucrează cu normă redusă, iar contractele part-time sunt preferate în special de femeile europene cu un copil în îngrijire.
O altă schimbare pe piața muncii din România îi vizează și pe cei care lucrează de acasă. Din ce în ce mai mulți angajatori își cheamă salariații la birou. Cei care lucrează de acasă sunt solicitați să lucreze de la sediul firmelor. Unii angajatori optează pentru programul hibrid, care presupune câteva zile de muncă la birou și câteva de acasă. Cert este că tot mai puține joburi sunt remote pe piața muncii, revenindu-se la varianta clasică, de muncă la sediu sau la birou. Deși cei care caută un loc de muncă preferă varinta remote, angajatorii preferă munca la birou sau programul hibrid.
Cât câștigă cei care lucrează cu normă redusă
Pentru angajații part time, angajatorii plătesc în prezent contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, nu ca pentru salariul minim brut de 3.700 de lei. Salariul minim brut pe țară s-a majorat de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Asta înseamnă că, în cazul salariaților part time care câștigă mai puțin de atât, angajatorii ar fi trebuit să plătească CAS și CASS ca pentru 3.700 de lei, potrivit prevederilor din Codul fiscal ce reglementează suprataxarea la part time.
Guvernul a dat pentru 2024 o facilitate ce constă în 200 de lei netaxabili, iar această sumă a urcat la 300 lei netaxabili din iulie 2024. Facilitatea vizează în special salariații cu normă întreagă plătiți cu minimul pe economie, dar se aplică și salariaților cu normă parțială. Astfel, în loc să plătească CAS și CASSS ca pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 3.400 de lei. Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 3.400 lei este suportată de angajator pentru salariații part time.
În cazul salariaților full time, facilitatea sumei netaxabile se aplică ușor diferit. Pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorul plătește taxe ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, însă facilitatea acoperă atât CAS și CASS, cât și contribuția pentru muncă și impozitul pe venit.
Un studiu recent a arătat că românii nu mai preferă locurile de muncă part-time, optând pentru un job cu normă întreagă.