Schimbare majoră pentru profesorii şi educatorii din învăţământul primar şi preşcolar! Ministrul Muncii a făcut anunțul

de: Mirela Gabriela Todosi
09:40, 02 dec. 2024

Schimbare majoră pentru profesorii şi educatorii din învăţământul primar şi preşcolar! Recent, s-a semnat un ordin ministerial care aduce modificări și completări semnificative la Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Ministrul Muncii a făcut anunțul.

Schimbare majoră pentru profesorii şi educatorii din învăţământul primar şi preşcolar!

Profesorii din învățământul primar și educația timpurie au acum o descriere ce subliniază rolul lor în predarea diverselor discipline și organizarea activităților didactice pentru copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 6 ani.

Profesorii și educatorii din educația timpurie sunt recunoscuți oficial pentru promovarea dezvoltării sociale, fizice și intelectuale a copiilor. Activitățile lor sunt adaptate fiecărei etape de vârstă și țin cont de particularitățile individuale ale fiecărui copil.

Una dintre noutățile majore o reprezintă introducerea a două noi ocupații recunoscute oficial:

  • Profesor pentru educație timpurie (cod 234204): Acesta este responsabil de promovarea dezvoltării armonioase a copiilor prin activități didactice specifice educației timpurii.
  • Îngrijitoare în educație timpurie (cod 531205): Această ocupație presupune asigurarea îngrijirii și supravegherii copiilor în unitățile de educație timpurie, cu rol de suport în activitățile zilnice.

Modificări importante pe piața muncii

Noul ordin aduce modificări și în descrierea ocupațiilor din sectorul serviciilor private de securitate. Lucrătorii din acest domeniu sunt responsabili de patrularea și monitorizarea zonelor pentru protejarea proprietăților împotriva furturilor și actelor de vandalism, precum și de menținerea ordinii în cadrul evenimentelor publice sau instituțiilor. Aceste reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Ministerul Muncii încurajează angajatorii și instituțiile relevante să integreze aceste modificări în practicile de management al personalului.

„Este esențial să asigurăm recunoașterea corespunzătoare a rolurilor și responsabilităților diverselor ocupații, contribuind astfel la o mai bună aliniere la standardele internaționale.”, a subliniat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

O altă noutate este aceea că a fost introdusă o nouă profesie în România, cea de „profesor itinerant și de sprijin.” Pentru a ocupa un post de profesor itinerant și de sprijin, candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Este obligatorie absolvirea unei facultăți cu licență în psihopedagogie specială, psihologie sau pedagogie. Candidații trebuie să finalizeze un master didactic în unul dintre domeniile psihopedagogice și să efectueze un stagiu practic de un an școlar, sub supravegherea unui profesor mentor cu experiență în educația specială.

Profesorul itinerant va desfășura activități de învățare, stimulare și recuperare pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. Un post de profesor itinerant și de sprijin este alocat pentru 8-12 copii cu deficiențe moderate sau ușoare, integrați individual sau în grupuri de 2-3 elevi în clase din școlile de masă, echivalentul unei norme de predare de 16 ore pe săptămână. Pentru copiii cu deficiențe grave, profunde sau asociate, normarea este de 4-6 elevi pe post, cu aceeași normă de predare de 16 ore pe săptămână. Posturile de profesori itineranți și de sprijin sunt normate în cadrul unităților de învățământ special și se ocupă prin concurs. Fiecare școală care are elevi cu nevoi speciale va scoate la concurs posturi pentru profesori itineranți și de sprijin.

O altă schimbare pentru cadrele didactice se referă la meditațiile private cu elevii. În anul școlar 2024-2025, profesorii sunt obligați să își asume în scris că respectă regulamentul privind interzicerea meditațiilor la clasă, prevăzut în Legea Educației, iar dacă îl încalcă sunt pasibili de sancțiuni. Prevederea există de câțiva ani în Codul de Etică, dar nu a fost luată în serios până acum. În declarație cadrul didactic trebuie să-și treacă numele și prenumele, adresa, datele din buletin, trebuie să noteze numele și adresa școlii, dar și ce normă didactică are. În declarație se completează apoi disciplina, clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.

Recent, a fost anunțat faptul că se vor modifica numele unor grupe profesionale din sistemul de învățământ.