Schimbare majoră pentru elevii de clasa a VIII-a! Vor avea de susținut un nou examen

de: Mirela Todosi
15:40, 26 sept. 2024

A fost anunțată o schimbare majoră pentru elevii de clasa a VIII-a! La Bacalaureat, elevii care au intrat pe 9 septembrie 2024 în clasa a VIII-a vor avea două probe de competențe la limbi străine. Prin urmare elevii vor avea de susținut un nou examen.

Schimbare majoră pentru elevii de clasa a VIII-a!

Elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 vor susține Examenul de Bacalaureat cu 5 probe scrise și 4 probe de competențe, dintre care două la câte o limbă străină. Proba scrisă în plus va fi la o disciplină complementară pentru a certifica cunoștințe de bază. Această probă scrisă se susține pe parcursul anului școlar, nu la final.

În acest an școlar, elevii au dreptul de a studia două limbi de circulație internațională, conform planurilor-cadru, atât în regim standard, cât și în regim intensiv sau bilingv, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial.

Tot în Noul Statut al Elevului se precizează că elevii au dreptul de a dreptul de a oferi feedback, la finalul anului școlar, cadrelor didactice care predau la clasă. Totodată, elevii vor avea dreptul de a beneficia de planuri individualizate de învățare, în vederea atingerii potențialului maxim al acestora.

O nouă materie școlară pentru elevii de școală primară

Ministerul Educației a propus o nouă lege care îi vizează pe elevii de la școala primară. Proiectul lansat de Ministerul Educației arată că, la sfârșitul școlii primare, elevul trebuie să manevreze cu ușurință un dispozitiv digital, să caute date sub formă de text, fotografii și videoclipuri. Elevul trebuie să știe să salveze link-uri și fișiere, iar la nevoie să le acceseze rapid, să înțeleagă ideea de drepturi de autor și de siguranță a datelor, iar în final să poată întocmi autonom o lucrare pe un subiect anume.

Din această toamnă, telefonul, laptopul, tableta și calculatorul devin oficial instrumente de învățare activă pentru elevii români de la școala primară. De asemenea, profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școală. Cadrele didactice vor avea obligația legală să facă educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Cele trei ghiduri publicate de Ministerul Educației trebuie parcurse de către profesori pentru a putea face educație rutieră, fie că sunt profesori diriginți sau nu.

,,Ghidurile de educație rutieră destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor.“, transmit reprezentanții Ministerului Educației prin intermediul ghidului.

O altă măsură ce va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție în școlile din România. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici. Este vorba despre introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează profesorii, colegii și împiedică buna desfășurare a orelor de curs la școală. În privința examenelor naționale, elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 vor susține Bacalaureatul cu 5 probe scrise și 4 probe de competențe.