Schimbare în Codul Muncii pentru persoanele care nu primesc salariul la timp! Ce amenzi riscă angajatorii
A fost anunțată o schimbare în Codul Muncii pentru persoanele care nu primesc salariul la timp! Conform acestei legi, angajatorii care întârzie nejustificat salariile angajaților vor fi sancționați. Iată ce amenzi riscă angajatorii.
Schimbare în Codul Muncii pentru persoanele care nu primesc salariul la timp!
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat pe 7 octombrie 2024, legea privind modificarea și completarea Codului Muncii. Aceasta prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu dau banii la timp angajaților. Codul Muncii din România stabilește obligații clare pentru angajatorii care își plătesc salariații în numerar. Remunerația este elementul principal care trebuie precizat în contractul de muncă. Patronilor le revine obligația să stipuleze clar valoarea salariului, data plății, informații privind efecutarea plății și modalitatea de plată.
Angajatorii au obligația de a arhiva statele de plată și alte documente justificative exact ca în cazul actelor contabile. În același timp, spre deosebirile de salariile livrate pe card, unde nu mai este nevoie de nici o dovadă, patronii sunt sfătuiți să pună angajații să semneze statele de plată odată cu ridicarea salariului. Lipsa dovezilor care să ateste plata salariilor este asociată cu neplata remunerațiilor și se sancționează în conformitate cu OUG 117/2021. Fapta se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat în parte căruia i s-a încălcat dreptul la renumerație cu mai mult de 30 de zile.
Pentru fiecare angajat care nu primește banii la timp, patronul plătește până la 10.000 de lei.
,,Întârzierea cu mai mult de o lună a plăţii salariului, se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.” De asemenea, se mai precizează că ,,primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.”
Cert este că angajatorii care nu dau salariile la timp angajaților riscă să fie sancționați cu amenzi de 10.000 de lei.
Regula din Codul Muncii care nu este respectată
Cea mai încălcată regulă din Codul Muncii vizează programul de lucru al angajaților. Conform Codului Muncii, timpul de muncă este definit ca intervalul în care angajatul desfășoară activitățile specifice postului său, fiind la dispoziția angajatorului și respectând obligațiile stabilite prin contractul de muncă. Cu toate acestea, încă sunt locuri de muncă ce presupun o săptămână de lucru de șase zile, contrar reglementărilor existente.
Orele suplimentare necesită acordul prealabil al salariatului, lucru adesea ignorat de angajatori. În plus, legea prevede ca munca suplimentară să fie compensată cu timp liber plătit în următoarele 90 de zile, însă angajatorul poate opta pentru plata unui spor, ignorând astfel obligația de a acorda timpul liber compensatoriu.
Legea muncii impune un repaus săptămânal minim de 48 de ore consecutive și reglementează structura săptămânii de lucru, stipulând că aceasta trebuie să includă cinci zile lucrătoare urmate de două zile de odihnă. Nu întotdeauna această regulă este respectată.
O lege recentă vizează și salariile românilor. Angajatorii care nu își plătesc salariații la timp riscă să fie amendați.