Scene uluitoare la Consiliul Județean. Cinci ore de scandal pentru bugetul Iașului. Amenințări și dispute la sânge printre consilieri

de: Vlad Rotaru
04:00, 18 feb. 2020

Bugetul județului Iași a fost adoptat după un scandal monumental. Timp de cinci ore, consilierii județeni au ajuns să se certe ca la ușa cortului, fie pe proiectul de buget, fie pe investițiile derulate de Aeroportul Internațional Iași. În cele din urmă, proiectele au trecut cu votul majorității instituției

Bugetul Consiliului Județean Iași a fost adoptat ieri în urma unei ședințe ordinare de plen care a ținut mai bine de cinci ore. Bugetul general al județului, de 1,47 miliarde lei, a fost aprobat de aleșii județeni cu 25 de voturi pentru și 8 abțineri. Practic, aleșii județeni ai PNL s-au împotrivit bugetului prezentat de Executivul instituției, asta și după ce amendamentele propuse de ei au fost respinse. Proiectul însă a stârnit scandal printre consilieri. Liberalii au acuzat faptul că amendamentele lor nu au fost aprobate, în vreme ce restul amendamentelor au trecut de votul consilierilor. Cum PNL nu a reușit să-și impună amendamentele, aleșii au preferat să se abțină de la vot. Un alt scandal a fost legat de Aeroportul Iași și de aprobarea efectuării unui studiu de fundamentare a necesității și oportunității externalizării activității de exploatare și dezvoltare. Și aici opoziția s-a abținut de la vot.

Mai norocoși au fost aleșii PMP. Amendamentele acestora au fost avizate, astfel încât consilierii formațiunii au adoptat proiectul de buget. Cei de la PMP au cerut alocarea de fonduri pentru reabilitarea de drumuri județene, un exemplu în acest sens fiind DJ244F Bohotin – Grozești, dar și realizarea unei rute alternative către aeroport. Aceștia au mai cerut și modernizarea DJ248B Lețcani – Vânători, drumul strategic prin Bogonos. De asemenea, au mai cerut și demararea proiectului de amenajare de pasarele pietonale pe traseul Iași – Târgu Frumos al E583, drum pe care și-au pierdut viața aproape două sute de persoane în ultimul deceniu. Printre amendamentele PMP s-au mai numărat și efectuarea unui studiu privind necesitatea montării de indicatoare rutiere si trasarea de marcaje rutiere pe drumurile județene, precum și crearea sau reabilitarea stațiilor de transport persoane.

Cum arată bugetul CJ

Pentru investiții, anul acesta este prevăzută suma de 512,5 milioane lei (sănătate- 94,1 milioane lei, protecția mediului- 6,6 milioane lei, cultură, recreere, religie- 19,4 milioane lei, învățământ- 0,46 milioane lei, asistență socială- 6,7 milioane lei, transport – infrastructura rutieră: 384 milioane lei). Cea mai mare sumă este destinată modernizării a peste 315 kilometri de drum județean. În cadrul ședinței a fost suplimentată cu 300.000 lei suma destinată organizării Festivalului de Teatru pentru Publicul Tânăr și au mai fost prevăzute 450.000 lei pentru achiziționarea unui sterilizator la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. Alte alocări bugetare au fost destinate educației, culturii, în special pentru festivalurile de tradiție – FILIT, FITPTI- sportului, finanțării olimpiadelor județene, înființării centrelor de excelență în sporturile de echipă.