Scene ireale la Consiliul Județean. Zeci de aleși județeni au fost martorii unui scandal fără precedent în istoria instituției
Dispute la sânge în Consiliul Județean Iași. Scandalul politic din plen poate duce la blocarea ședințelor instituției. Întâlnirea comisiilor de specialitate s-a lăsat cu un scandal fără precedent între formațiunile politice. Între grupurile PNL și PSD a început un război total. Haosul poate să blocheze toată activitatea Consiliului în următoarea perioadă
Plenul Consiliului Județean Iași ar trebui să se întâlnească astăzi, 23 octombrie, într-o ședință ordinară pentru a discuta câteva zeci de proiecte de hotărâre. Doar că o întâmplare de ieri a făcut ca ședința de plen să fie în perico de a nu se mai ține. Decizia aceasta ar duce la o premieră nedorită în istoria Consiliului Județean Iași. Totul a plecat de la ședința comisiilor reunite, ședință care ar fi trebuit să pregătească proiectele pentru plen.
La această ședință nu au participat toți aleșii județeni, lucru care a provocat haosul. Între consilieri era o practică ca aceste ședințe de specialitate să fie conduse de consilierul PSD Cristian Stanciu, conform unei înțelegeri anterioare. Numai că ieri, liberalii s-au întors și au cerut ca alt ales să coordoneze lucrările pentru că erau mai mulți aleși ai opoziției în sală. Nemulțumiți de situația apărută, social-democrații s-au ridicat și au părăsit sala de ședințe pentru a-i determina pe liberali să revină la sentimente mai bune. Aceștia nu au dat însă înapoi, lucru care a dus la provocarea scandalului. Sorin Flutur, ales PNL, i-a cerut lui Stanciu să lase pe altcineva să conducă ședința. Liderul de grup al celor de la PSD nu a fost de acord, moment în care a izbucnit scandalul.
Social-democrații nu au vrut să cedeze președinția comisiilor
Social-democrații nu au vrut să cedeze președinția comisiilor, în ciuda faptului că erau mai puțini decât cei de la PNL în sală. Momentul a dus la un scandal-monstru printre consilieri.
Consilierii PSD s-au retras din sală, liberalii au rămas înăuntru, însă ședința nu a mai întrunit cvorumul necesar. Astfel, nimeni nu știe ce se va întâmpla și unde se va ajunge.
„Indiferent de cine ar trebui să conducă Consiliul Județean, fie la președinție, fie la comisii, acesta trebuie să lucreze în interesul ieșenilor. Cine țipă că pierde un scaun dacă se dă deoparte ar trebui să se retragă definitiv. Te poți declara nemulțumit dacă e vreo problemă cu un proiect, nu pentru că cineva îți ia scaunul la propriu. Nu te poți agăța cu dinții de un scaun”, a spus liberalul Vasile Cotiugă.
O nouă încercare dimineața
Ședința plenului CJ ar trebui să aibă loc în această dimineață la ora 10:00. Anterior, la ora 8:00, ar urma să se întrunească din nou comisiile de specialitate pentru a discuta proiectele de hotărâre. În cazul în care comisiile nu se vor reuni, ședința ar urma să nu mai aibă loc. Pentru ca proiectele de hotărâre să ajungă să fie discutate în plen, acestea trebuie să treacă de comisii.
Pe ordinea de zi figurează o serie de proiecte importante și chiar vitale pentru unele instituții subordonate CJ. În cazul în care ședința nu se va mai ține, se poate ajunge la o situație dramatică.
De exemplu, Filarmonica de Stat „Moldova” are nevoie de 875 de mii de lei pentru achiziția unui pian performant pentru concerte. Piesa muzicală este însă vânată și de alte instituții culturale, astfel încât Filarmonica trebuie să se miște urgent pentru a nu pierde pianul. În condițiile în care ședința de CJ nu mai are loc, instituția de cultură riscă să piardă această ocazie unică.
Unde se poate ajunge?
Executivul CJ ar mai face o încercare. Va convoca comisiile de specialitate separat, pentru a-i determina pe consilieri să vină dimineața aceasta la ședință. Până acum, comisiile erau la comun, însă situația se poate schimba în totalitate. Convocați separat, consilierii ar fi forțați să vină la ședințe. În caz contrar, aceștia ar putea să-și piardă indemnizația lunară.
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BUNå ZIUA IAȘI pentru a comenta situația. Rămâne de văzut dacă șefii administrației județene și consilierii vor înțelege cum stau lucrurile și vor lucra pentru ieșeni sau vor continua campania electorală și vor bloca ședința.