Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
22:04, 21 sept. 2014

@ Un eveniment dur a provocat un adevarat dezastru pe strazile Iasului! @ Au mai ramas foarte putini martori care au asistat la scenele incredibile care au avut loc @ Zi de zi, oamenii in uniforma au marsaluit inarmati pana in dinti @ Saracia era crunta, iar la orice colt de strada pandea un pericol de moarte @ Totusi, iesenii au continuat sa traiasca, iar unii chiar si-au dezvoltat afaceri @ Dupa ce s-a sfarsit totul, orasul avea o infatisare desprinsa din filmele science-fiction

Cu adevarat, o serie de imagini si de povesti legate de istoria Iasului, de acum mai bine de jumatate de secol, ii ingrozesc pe actualii locuitori! Totul a fost imortalizat intr-o serie de fotografii, realizate atat inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, din timpul conflagratiei, cat si dupa anul 1945. Acestea au ajuns in arhiva Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). Ele readuc in memorie o serie de elemente extrem de valoroase legate de trecutul urbei. Fie ca este vorba de cladiri monumentale si simbolice demolate in perioada comunista, fie din viata sociala si publica din intervalul 1939 – 1950, ele contribuie cu date extrem de valoroase la istoria orasului.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Trupe germane pe strazi si cladiri bombardate

Cu siguranta, al Doilea Razboi Mondial a fost un moment negru pentru Iasi. Trupe germane patruland pe strazi, imobile importante greu bombardate si multa saracie! Toate acestea faceau parte din peisajul cotidian. Imagini cu o cladire a Bibliotecii Central Universitare (BCU) Mihai Eminescu aproape distrusa, cu Corpul A al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), lovit de obuze si servind drept Cartier General al trupelor germane! Totul arata, doar intr-o mica masura, groaznicii ani prin care a trecut capitala Moldovei. La acestea se adauga faptul ca, in luna mai 1944, orasul a fost scena unor lupte grele între armatele româno – germane si Armata Rosie. Tocmai acum, o mare parte din zona istorica a orasului a fost distrusa. Mai mult, la 21 august 1944, Iasul a fost ocupat de fortele sovietice.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Regele Mihai, pe strazile Iasului, in timpul razboiului 

In valtoarea acestor momente sangeroase si violente, tocmai pentru a incerca sa ridice moralul locuitorilor, insusi Regele Mihai a venit in misiune la Iasi. El este surprins pe strazile orasului alaturi de suita sa in timp ce vorbeste si-i incurajeaza pe soldati, dar si pe simplii cetateni. Totul in jurul lui arata dezolant, oamenii traind in mizerie, in timp ce pe strazi se vad urme adanci de lupte. Totusi, viata a continuat sa mearga inainte. Imediat dupa incheierea ostilitatilor, intr-o serie de fotografii sunt imortalizate zeci de cladiri, greu distruse, aflate in reconstructie. Trist este ca tocmai profitand de faptul ca se aflau in ruina, imobile faimoase precum Casa Walter de pe strada Lapusneanu, Jockey Clubul, Colosseumul Bragadiru au fost demolate complet, iar in locul lor au aparut blocuri sau noi sedii de institutii. Un exemplu elocvent in acest sens, chiar daca este mai putin cunoscut in istorie, este cel al cunoscutei „Case cu vulturi”, situata pe actualul amplasament al Hotelului Moldova. Datele arata ca aici, chiar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a functionat o fabrica de lumanari. Interesant este ca legat de ea se mentioneaza ca a fost „geamie turceasca din vechi”.

Citeste si: EXCLUSIV! Documente istorice unicat, despre orasul Iasi, descoperite intr-un mod incredibil – GALERIE FOTO

Afaceri iesene faimoase din perioada interbelica

Totusi, pentru unii a existat si o perioada de profit. Viata nu s-a oprit, iar pe strazile Iasului au fost surprinse si imagini care ne infatiseaza o lume interesanta, cosmopolita, unde au fost afaceri care au prosperat. Un exemplu in acest sens este si cuplul Neculai si Eufrosina Pintilie care, imediat dupa razboi, si-au deschis o mica afacere. Ei au plecat de la „Trasurica cu limonada si sifon„. Aceasta era amplasata la balciuri alaturi de alte standuri ale familiei ce tineau de placintarie si gogoserie. De altfel, brandul care este intalnit si astazi, respectiv „La gogoasa infuriata„, de la acestia a plecat. De mentionat ca, inca din anul 1936, Neculai Pintilie fonda renumita „Placintarie moderna„.

Acesta a extins denumirea cunoscutei „macedonii” in Moldova dupa ce el a facut ucenicie la niste brutari macedoneni. Placintaria a existat pana in jurul anului 1955, in fata actualei zone de la Hala Centrala. O alta mare afacere locala este si cea a fratilor Smirnov. Astfel, bacania lor de pe strada Lapusneanu era foarte populara. In timp ei au dezvoltat o serie de carciumi. Locantele lor erau punct de atractie pentru lumea buna a orasului care puteau servi o serie de bauturi fine sau mancaruri alese. In plus, de reamarcat ca primele ferme agricole de la marginea orasului au fost fondate de evrei. Acestea beneficiau de utilaje moderne si aveau o productie extrem de utila pentru pietele de atunci. Toate acestea sunt dovada ca, pana la mijlocul secolului al XIX-lea, Iasul avea un farmec aparte chiar daca nu a fost ocolit de momente grele.

Citeste si: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO