Scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din Iași, valabil până la 2 octombrie

de: Cristian ZAVASTIN
08:37, 29 sept. 2020

În urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, ieri, 28 septembrie, comitetul județean pentru situații de urgență (CJSU) a emis hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru perioada 28.09.2020-2.10.2020.

Astfel, conform acestora, se înregistrează următoarea situație:

-377 de unități de învățământ în Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară

– 271 deunități de învățământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din Iași: Cinci școli în scenariul 3

– 5unități de învățământ în Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național și local de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Public, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit respectivei analize, în 81 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 17 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 0 dintre localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Scenariile, stabilite pe baza criteriului epidemiologic

„Reamintim că, potrivit Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Totodată, decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” se dispune la nivel local, prin hotărârea CJSU, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, după obţinerea avizului inspectoratului şcolar judeţean şi al direcţiei de sănătate publică judeţene.

Trei scenarii aplicate în școli și licee din Iași, odată cu începerea anului școlar 2020-2021. Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor

Scenarii galbene, verzi și unul singur roșu au fost aplicate în școli și licee din Iași, odată cu începerea anului școlar 2020-2021. Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor.

„Sunt clase împărțite în două, se vor defaza pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectare normelor de distanțare și cu respectare normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-au organizat spațiile, există distanțare. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Aici, ca urmare a unui parteneriat cu Primăria Iași, o parte din aceștia sunt cazați într-un cămin al unei unități de învățământ tehnologice, la o capacitate de 118 locuri.

Mai mult, Primăria Iași le va asigura transportul. Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori, în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală, de către personalul medical autorizat”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general IȘJ Iași.