Scenariu sumbru. Cadavrul unui bărbat stă de trei ani în congelatoarele de la IML Iași. A fost omorât, dar nimeni nu a reușit să afle cine este – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 28 mart. 2024

Un cadavru neidentificat este abandonat în congelatoarele de la morga din cadrul  Institutului de Medicină Legală de trei ani de zile. Medicii legiști nu au reușit să găsească nicio soluție pentru că nu există niciun act de identitate prin care persoana decedată să fie identificată de poliție

Este vorba despre un bărbat cu identitate necunoscută, care a fost găsit în localitatea Lețcani. Din primele investigații făcute de medicii legiști, persoana decedată are aproximativ 60-70 de ani. Acesta a ajuns la IML Iași pe data de 1 iulie 2021, moartea sa fiind violentă.

De trei ani, medicii legiști de la IML mută un cadavru dintr-un congelator în altul

Medicii legiști nu au reușit să găsească nicio soluție pentru a elibera frigiderul, pentru că nu există niciun act de identitate

În momentul în care cadavrul este identificat, următorul pas este ca poliția să afle dacă persoana decedată are sau nu aparținători. În caz contrar, se fac adrese către primăria din localitatea din care persoana decedată face parte, iar ultimul pas este înmormântarea.

În cazul cadavrului care stă de aproximativ 3 ani la IML, medicii legiști spun că au trimis cereri și la Parchet, de unde li s-a transmis că s-au făcut solicitări mai departe. Cu toate acestea, nici până în ziua de astăzi nu au primit răspuns.

„Conform legii, cadavrele pe care nu le poate îngropa familia din motive financiare sau care nu mai au nicio rudă sunt îngropate de primăria unde au domiciliul. Acesta e un cadavru necunoscut, adus de la Lețcani. A murit la Lețcani, dar nu se știe dacă are domiciliul acolo. S-au făcut multe adrese la Poliția Lețcani și au răspuns că, după ce îl identifică, îl iau”, au transmis reprezentanții Institutului de Medicină Legală din Iași.

Medicii legiști spun că este o situație complicată. Comunicarea cu autoritățile se face greu chiar și atunci când este vorba despre o persoană decedată a cărei identitate se cunoaște. Până când autoritățile fac demersurile necesare pentru a afla dacă decedatul are sau nu aparținători, durează cel puțin o lună.

„Pentru cadavrele cu identitate necunoscută, durează foarte multe pentru a fi identificate. Pentru a fi înmormântate, avem nevoie de acte și să demonstrăm că nu are aparținători. Este adevărat că frigidere se ocupă și sperăm să nu mai existe astfel de cazuri, pentru că ar fi o nebunie. Avem contract cu primăriile, am cerut fonduri de la Consiliul Local și ne-au fost alocate, însă, dacă nu avem identitatea cadavrului, nu putem face nimic. Este greu și când vine vorba despre cadavrele a căror identitate o cunoaștem, durează cel puțin o lună până aflăm dacă are sau nu aparținători. Aceste demersuri le face poliția, iar noi facem adrese săptămânal”, adaugă reprezentanții Institutului de Medicină Legală din Iași.

Primarul comunei Lețcani: „Nu știu nimic despre acest cadavru”

Comunicarea cu autoritățile se face greu chiar și atunci când este vorba despre o persoană decedată a cărei identitate se cunoaște

Deși IML a făcut nenumărate solicitări către poliție, primărie, Consiliul Local și Parchet, până în prezent nu s-a găsit nicio soluție pentru ca acest cadavru care este abandonat de aproximativ 3 ani să fie înhumat. În consecință, congelatorul respectiv este ocupat, iar principala problemă este că nici nu se știe când va fi eliberat.

„Nu știu nimic despre acest cadavru și nici nu mi-a fost adus la cunoștință acest caz. Prin urmare, nu știu despre ce este vorba și dacă persoana decedată este din comuna Lețcani. Când a mai fost vorba despre un astfel de deces, autoritățile au luat legătura cu primăria și l-am înmormântat cu banii primăriei într-un cimitir din Cucuteni, pentru că la Lețcani nu mai sunt multe locuri”, a subliniat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, județul Iași.

Astfel de situații se numără printre disfuncționalitățile de la IML, au existat perioade în care cadavrele s-au adunau și nu a venit nimeni să le revendice. Totuși, medicii legiști afirmă faptul că acest aspect nu este încă îngrijorător.