Blackout masiv în România. Ce trebuie să facă românii
Raed Arafat a oferit câteva declaraţii în contextul unui eventual blackout masiv în România, Autorităţile române se pregătesc pentru un eventual blackout masiv în România, în cazul în care va avea loc o pană majoră de curent, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina sau Republica Moldova. Săptămâna trecută la Mediaș, s-a desfășurat primul exercițiu de blackout.
Criza energetică din Ucraina şi Republica Moldova generează temerile extinderii problemelor şi în alte ţări. Şeful DSU, Raed Arafat spune că este foarte puţin probabil să se întâmpla asta în România, însă, totuşi, se pregătesc şi pentru acest scenariu.
Blackout masiv în România
Şeful DSU, Raed Arafat a subliniat că spitalele şi unităţile de pompieri sunt dotate cu generatoare industriale, iar cetăţenii trebuie să aibă în casa provizii de apă şi alimente.
„Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumină. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci asta este un aspect. 2 – alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Și atunci să nu ai nevoie să gătești, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp. Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apă menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi”, a menţionat Raed Arafat.
Totodată, acesta a menţionat ca spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă.
„Nu poți să fii o instituție care este clasificată ca o instituție esențială și să nu ai redundanță pe partea de curent și nu numai. Există inclusiv obligația să ai un rezervor de apă care să-ți asigure alimentarea cu apă, dacă se întrerupe apa pe o durată de timp. Spitalele trebuie să aibă și rezervoare de apă lângă ele”, a explicat șeful DSU.
În eventualitatea unei pene majore de curent, românii trebuie să aibă aceste sisteme funcţionale.
„Deci, în următoarele două săptămâni să fim siguri că toată lumea a înțeles mesajul, că trebuie să aibă aceste sisteme funcționale”, a spus Arafat.
El a subliniat că sunt puține riscuri pentru o pană masivă de curent.
„Dacă noi o să avem situația Ucrainei, înseamnă că suntem în război, lucru foarte, foarte, foarte puțin probabil. Să nu uităm că România este nu numai membră a UE, este membră a NATO. În momentul în care ai o situație în România, înseamnă că tot NATO a intrat în război și vorbim deja de total alt scenariu. Deci este foarte, foarte puțin probabil și sperăm să nu vedem astfel de scenariu”, a declarat Raed Arafat.
Primul exercițiu de blackout în România
În România a început, pe 18 noiembrie 2022, primul exercițiu de blackout. O pană de curent masivă a fost anunțată atât la nivel național, cât și internațional, iar autoritățile au decis să-i învețe pe oameni să supraviețuiască în condiții critice.
În perioada 18-21 noiembrie, la Mediaș, are loc primul exercițiu de blackout. Specialiștii au pregătit un ghid de supraviețuire pentru trei zile. Începând de vineri și până duminică sunt programate la exerciții de căutare-salvare și de supraviețuire, în premieră națională. Românii au fost nevoiți să își încălzească locuința fără sursă de căldură și au învățatcum să își păstreze temperatura corporală. Din cauza războiului din Ucraina, din ce în ce mai mulți specialiști se așteaptă la o pană de curent uriașă.
Un ris al deconectărilor de la curent rămâne mare dacă Rusia va continua atacurile în Ucraina. De altfel, oamenii trebuie să fie pregătiți pentru un blackout masiv în România.