Scaun negru. Medicamente și alimente care contribuie la modificarea aspectului

de: BZI.ro
12:20, 14 oct. 2022

Un scaun negru la o persoană poate semnala manifestarea unei afecțiuni a tractului gastrointestinal. Astfel, caracteristicile fizice și chimice ale scaunelor pot spune multe despre starea de sănătate a unei persoane și, în special, despre funcționarea tractului digestiv. O schimbare bruscă a colorației necesită atenție, deoarece poate semnala o tulburare gravă în organism.

O atenție deosebită trebuie acordată în cazul în care scaunul își schimbă culoarea în negru. Într-o serie de cazuri, această colorație este asociată cu anomalii grave ale tractului digestiv. Amânarea tratamentului poate avea efecte secundare extrem de grave.

Principalele motive pentru decolorarea scaunului constau în consumul de alimente specifice și administrarea de medicamente

Scaun negru. Cum ar trebui să fie acestea la o persoană sănătoasă?

Materiile fecale sunt formate din masa de alimente ca urmare a procesării enzimatice a acestuia. Calitatea transformării și absorbției alimentelor depinde de activitatea de digestie, care include mulți factori. Printre acești factori se numără activitatea secreției gastrointestinale, motilitatea și compoziția dietei.

Formarea scaunului este finalizată în intestin. După procesarea completă, scaunele părăsesc corpul sub formă de bucăți de diferite nuanțe de maro, sau de la gălbui la maro închis. Scaunele normale trebuie să fie regulate și zilnice, de la 2 ori pe zi la o dată la 2 zile.

Dacă se schimbă dieta și obiceiurile alimentare, dacă anumite categorii de alimente sunt consumate în exces sau dacă se consumă alimente exotice, parametrii scaunelor se vor modifica. Pot apărea modificări de culoare, consistență, miros și mici cantități de particule nedigerate, ceea ce este normal. Aceste fenomene se datorează caracteristicilor digestive ale anumitor alimente.

Modificările serioase de culoare și consistență pot indica disfuncții gastrointestinale, o producție insuficientă de sucuri digestive, de acid clorhidric, suc pancreatic, bilă și un dezechilibru al microflorei intestinale. O examinare prescrisă de un gastroenterolog ajută la determinarea cauzei, în special colograma, analiza detaliată a scaunelor, oferă o mulțime de informații.

Un scaun excesiv de închis la culoare este o anomalie față de norma fiziologică

Care sunt posibilele cauze ale manifestării anomaliei? Ce alimente provoacă modificarea culorii

Un scaun excesiv de închis la culoare este o anomalie față de norma fiziologică. Simptomul necesită o atenție deosebită și o examinare detaliată a motivului pentru care scaunul este negru. Este important să se excludă cât mai curând posibil cauzele care pun viața în pericol.

Principalele motive pentru decolorarea scaunului constau în consumul de alimente specifice și  administrarea de medicamente. Uneori anomalia poate apărea ca efect secundar ale anumitor medicamente și dezvoltarea bolilor gastrointestinale.

Sfeclă roșie și prunele uscate provoacă schimbarea culorii scaunului. Primul lucru de luat în considerare este când scaunul negru nu este un simptom periculos. Întunecarea materiilor fecale se datorează cel mai adesea consumului anumitor tipuri de alimente care fie pătează direct scaunul, fie își schimbă proprietățile în timpul digestiei.

Scaunele pot deveni neobișnuit de întunecate după ce ați consumat fructe de pădure de culoare închisă, struguri, cafea tare și ceai, rodii, roșii și carne prăjită ușor spre mediu. Simptomul persistă timp de 1-3 zile. După eliminarea produsului, scaunele revin la culoarea lor normală.

Materiile fecale sunt formate din masa de alimente ca urmare a procesării enzimatice a acestuia

Ce medicamente pot schimba culoarea scaunului?

De regulă, înnegrirea materiilor fecale nu este însoțită de o schimbare bruscă a consistenței scaunului, materiile fecale rămân regulate. În cazul în care produsul provocator este consumat în cantități mari, poate apărea laxație sau constipație. În cazul în care culoarea închisă a scaunului se datorează prezenței unor alimente sau mâncăruri specifice, starea generală a pacientului nu se schimbă și nu apar alte afecțiuni.

Este bine să știi că anumite medicamente pot afecta culoarea scaunelor, chiar până la negru complet. Motivul este că medicamentele sunt afectate de sucurile digestive în timpul călătoriei lor prin tractul digestiv. Acest lucru poate afecta proprietățile substanțelor farmacologic active. Înnegrirea scaunelor se observă atunci când se iau anumite grupe de medicamente.

Astfel, un scaun negru poate apărea din cauza unor antianemice, medicamente pe bază de fier, preparate de bismuth și din cauza unor complexe vitamino-minerale care conțin fier.  Dacă simptomul este declanșat de un medicament, nu trebuie să vă faceți griji. Scaunul poate reveni la culoarea normală la scurt timp după ce medicamentul este retras. Este recomandabil să citiți instrucțiunile și să vedeți dacă medicamentul este capabil să schimbe culoarea fecalelor.

Formarea scaunului este finalizată în intestin