Scaun închis la culoare: Motiv de îngrijorare sau un fenomen normal?

de: BZI.ro
14:44, 25 nov. 2021

Scaunul închis la culoare poate indica o hemoragie sau o afecțiune gravă. În cazul în care scaunul este negru sau roșu închis poate semnala o rană la nivelul tractului gastrointestinal. Uneori, fecalele de culoare închisă sunt cauzate de suplimentele cu fier.

Scaunul se poate colora într-o nuanță închisă din cauza alimentelor, suplimentelor sau medicamentelor. De cele mai multe ori, fecalele negre sunt provocate de vitaminele care conțin fier. Un alt medicament care poate produce un scaun de culoare închisă este bismutul salicilat. Culoarea scaunului revine la normal după finisarea tratamentului.

Există cazuri în care scaunul își modifică culoarea din cauza alimentelor

Scaun închis la culoare provocat de sângerările gastrointestinale

Scaunul de culoare neagră este denumit și melena. De cele mai multe ori, acesta este lucios, având un miros foarte puternic. Melena este provocată de sângerarea de la nivelul stomacului sau esofagului. Culoarea neagră a fecalelor apare atunci când sângele care parcurge tractul digestiv interacționează cu enzime digestive. Astfel, culoarea roșie devine neagră.

O altă afecțiune care provoacă scaunul închis la culoare este ulcerul. Leziunile mucoasei gastrice pot provoca sângerare. De asemenea, gastrita este o posibilă cauză a acestui fenomen. Această afecțiune provoacă inflamația mucoasei gastrice, fiind însoțită de sângerare.

Unele persoane care suferă de varicele esofagiene pot avea un astfel de scaun. Această afecțiune se manifestă prin dilatarea venelor de la nivelul esofagului. Din moment ce acestea se rup pot provoca sângerări. Este important să știi că varicele esofagiene reprezintă o complicație a cirozei hepatice. Astfel, dacă observi că scaunul tău este de o culoare închisă trebuie să consulți de urgență un doctor.

Hemoroizii provoacă un scaun închis la culoare, de obicei această afecțiune apare la persoanele care au un stil de viață sedentar sau care ridică greutăți. Aceste condiții pot provoca sângerări, vopsind astfel fecalele într-o culoare închisă.

Scaunul de culoare închisă este de obicei lucios, având un miros foarte puternic

Scaunul și-a modificat culoare: Cauzele ce țin de alimentație

Există cazuri în care scaunul își modifică culoarea din cauza alimentelor. Nu doar afecțiunile și sângerările provoacă un scaun închis la culoare. Din moment ce o persoană consumă alimente de culoare închisă sau roșie, fecalele se colorează.

Afinele, prăjiturile cu ciocolată neagră sau sfecla pot provoca un scaun schimbat la culoare. În mod normal, culoarea scaunului trebuie să fie similară culorii ciocolatei. Această culoare vorbește despre starea excelentă de sănătate și nutriția echilibrată. Persoanele care consumă frecvent produse din carne nu trebuie să se îngrijoreze din cauza aspectului maro a scaunului.

Scaunul închis la culoare poate fi provocat de mesele festive cu carne

De obicei, scaunul închis la culoare provocat de mesele festive cu carne trec în câteva zile. Astfel, în 2-3 zile digestia este normalizată, iar culoarea fecalelor va reveni la normal. De asemenea, poți ține și o dietă pentru a scăpa de scaunul întunecat. Dacă dieta este însoțită de un stil de viață activ, normalizarea stării tractului gastrointestinal nu va întârzia să apară.

În cazul în care scaunul de culoare închisă este însoțit de febră, vărsături roșii persistente și slăbiciuni, atunci o posibilă cauză a acestui fenomen este sângerarea internă. În cazul hemoragiei interne, medicul ți-ar putea prescrie medicamente care vor reduce aciditatea sucului gastric, antibiotice și imunosupresoare. De asemenea, pentru a identifica cauza apariției unui scaun închis la culoare, medicul ar putea programa o colonoscopie pentru a examina starea colonului.

Scaunul se poate colora într-o nuanță închisă din cauza alimentelor, suplimentelor sau medicamentelor