Scandalul imobiliar din centrul Iașului abia începe! Judecătorii au lăsat un teren blocat în curtea INCERC! Cercetătorii stau acasă și iau salarii uriașe

de: Ciprian Boaru
04:00, 11 feb. 2020

Curtea de Apel Iași a hotărât că un teren din centrul Iașului nu poate avea cale de acces. Terenul este înconjurat de proprietatea INCERC, de pe A. Șesan, nr. 37. S-a propus și un schimb de terenuri, dar nicio instituție nu și-a asumat răspunderea. Concluzia ar fi că terenul pe care se află sediul INCERC aparține Statului Român. „Mă surprinde soluția. Nu-i găsesc logica. Așteptăm și motivarea, care sper să vină repede”, a declarat avocatul Roxana Ruja. Între timp, la Tribunalul Iași se cer despăgubiri pentru perioada 2017-2019, cât terenul nu a putut fi folosit.

La finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel Iași s-a pronunțat într-un dosar în care Lucian Răchiteanu a cerut Urban – INCERC să asigure calea de acces către terenul proprietate personală, aflat în curtea instituției. În trecut, proprietarul inițial a fost pus în posesie de instanță, după care l-a vândut către Răchiteanu contra sumei de 150.000 euro, suprafața vizată fiind 1.124 metri pătrați. La proces a fost adus și directorul general INCERC București, Vasile Meiță, care a precizat că nu este proprietarul terenului pe care se află INCERC, ci doar administrator. Astfel, nu ar fi putut aproba un schimb de terenuri, care să asigure o cale de acces lui Răchiteanu.

„Respinge cererea reclamantului în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge în rest cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Răchiteanu Lucian, în contradictoriu cu pârâții Ministerul Finanțelor Publice, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, Ministerul Educației și Cercetării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Durabilă «URBAN-INCERC» și Meiță Vasile, director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Durabilă «URBAN-INCERC», ca neîntemeiată”, se arată în soluția instanței.

Avocat: „Mă surprinde soluția”

Contactat telefonic, avocatul lui Răchiteanu a precizat că va face recurs și că nu înțelege cum s-a ajuns la asemena soluție.

„Mă surprinde soluția. Nu-i găsesc logica. Așteptăm și motivarea, care sper să vină repede. Vom face recurs cu siguranță”, a declarat avocatul Roxana Ruja.

Între timp, un alt dosar a fost înregistrat la Tribunalul Iași. Inițial a fost judecat la Curtea de Apel Iași, dar a fost declinată competența. Prin dosarul 728/99/2020, Răchiteanu cere despăgubiri pentru perioada în care nu s-a putut folosi de terenul din curtea INCERC, de pe strada A. Șesan, nr. 37. Proprietarul a apelat la un evaluator pentru a stabili cuantumul despăgubirilor pentru perioada 2017-2019, când s-a constatat lipsa de folosință a terenului. Specialiștii au considerat că Răchiteanu poate cere despăgubiri în cuantum de 34.592 de euro.

S-au propus trei soluții

Răchiteanu a oferit trei variante pentru stingerea litigiului: schimb de terenuri, înființarea unei căi de acces sau modificarea limitelor de hotar. Dar, nicio instituție nu și-a asumat răspunderea.

„URBAN – INCERC nu ar pierde niciun centimetru pătrat de teren și nu ar fi păgubit în niciun fel, terenul propus la schimb fiind pe un colț marginal, la o distanță de cca. 70 metri de actuala poziție intabulată legal. Această soluție ar fi determinat în mod cert ca URBAN – INCERC Iași să obțină deblocarea căilor de acces pentru a-și continua activitatea. Subliniez faptul că Ministerul Finanțelor Publice a transmis Ministerului Cercetării și Inovării (actualul MEC – n.r.) în mod clar că ofertele privind schimbul de terenuri și reconfigurarea limitelor cadastrale sunt legale și că Ministerul Cercetării și Inovării ar trebui să se decidă asupra oportunității soluțiilor propuse de persoana fizică, în sensul de a alege una dintre acestea”, se arată în adresa trimisă de proprietarul Lucian Răchiteanu.

Astfel, cercetătorii au refuzat să ajungă la un compromis, preferând să stea degeaba acasă și să încaseze lunar salarii nesimțite. La nivel central, șeful INCERC este arhitectul Vasile Meiță, cel care a proiectat casa lui Liviu Dragnea și care este menținut în funcție și de conducerea PNL.